Fonduri europene pentru investitii in exploatatii pomicole. Iata cum pot fi cheltuiti banii

Facebook
Twitter

Fermierii care infiinteaza sau modernizeaza o exploatatie pomicola, pot accesa Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, in valoare de pana la 1.050.000 euro. Detinatorii de ferme mici care acceseaza sprijinul aferent submasurii pentru achizitii simple, pot primi pana la 100.000 euro.

Prin aceasta submasura se urmareste cresterea competitivitatii in pomicultura, cresterea calitatii produselor obtinute, diversificarea productiei sau imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor pomicole.

De asemenea, se urmareste si cresterea valorii adaugate a produselor prin sprijinirea procesarii fructelor la nivel de ferma si a comercializarii directe a produselor obtinute. Dupa caz, submasura isi propune si sa ajute la eficientizarea costurilor de productie prin promovarea producerii si utilizarii energiei din surse regenerabile.

Principalele cheltuieli eligibile

Fondurile aferente acestui sprijin pot fi utilizate pentru investitii pe tot teritoriul Romaniei, atat pentru pepiniere cat si pentru culturi in spatii protejate. Proiectul poate contine atat cheltueili eligibile cat si cheltuieli neeligibile, insa decontate vor fi doar acele cheltuieli care se incadreaza in categoria de eligibile.

Sunt considerate eligibile, cheltuielile pentru reconversia plantatiilor existente, materiale de plantare, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme antigrindina, echipament de irigatii sau chiar si cheltuielile cu defrisarea.

Principalele modalitati de utilizare a fondurilor aferente masurii sunt legate de infiintarea de plantatii pomicole, fiind acoperite inclusiv costurile materialului de plantare si de inmultire sau infiintarea de spatii protejate sub forma de sere sau solarii.

Sunt considerate cheltuieli eligibile si infiintarea, extinderea sau modernizarea sistemelor de depozitare, conditionare si ambalare la nivelul exploatatiei, chiar daca se doreste infiintarea unor unitati de procesare mobile. Mai pot fi achizitionate si containere frigorifice de refrigerare, containere frigorifice de congelare sau spatii auxiliare de stocare (fertilizanti, pesticide, ambalaje, etc.)

Sisteme de supraveghere si utilaje agricole

Dotarea exploatatiei nou infiintate/ modernizate cu sisteme video/ audio de supraveghere, monitorizare si control a plantatiei si a fluxurilor tehnologice din exploatatia pomicola, instalarea de sisteme de iluminat perimetral al plantatiei pomicole sau al zonelor unde se desfasoara procesele tehnologice ale exploatatiei pomicole, pot fi incluse in proiect, fiind cheltuieli eligibile.

Mai mult, si achizitionarea (si prin leasing) de masini, utilaje agricole, echipamente de irigatii la nivelul exploatatiilor, remorci agricole/ tehnologice sunt considerate cheltuieli eligibile, atat timp cat bunurile sunt achizitionate la valoarea lor reala de piata.

Cheltuieli neeligibile

Prin submasura 4.1a nu se pot finanţa investitii care se incadreaza in urmatoarele categorii:

– achiziţia de cladiri;

– constructia si modernizarea locuintei;

– achizitia de drepturi de productie agricola, de drepturi la plata, animale, plante anuale si plantarea acestora din urma;

– obţinerea de bauturi alcoolice;

– spatiile ce deservesc activitatea generala a exploatatiei: birouri administrative, sali de sedinte, sali de protocol, spatii de cazare etc.);

– cheltuielile cu intretinerea plantatiilor;

– cheltuielile cu achizitia de cap tractor;

– cheltuielile cu achiziţionarea de bunuri si echipamente „second hand”;

– cheltuielile generate de investitii care nu se adreseaza speciilor pomicole eligibile prin STP (de exemplu legume)

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE