Cum putem cheltui banii proveniti din sprijinul – Investitii pentru exploatatii agricole

Facebook
Twitter

Prin submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, fermierii sau grupurile organizate de fermieri pot accesa pana la 1.050.000 euro, suma oferita integral prin programul PNDR 2014-2020.

Prin acest program se urmareste diversificarea productiei, cresterea competitivitatii, cresterea calitatii produselor obtinute, dezvoltarea lanturilor scurte de aprovizionare, eficientizarea costurilor de productie si cresterea valorii adaugate a produselor, prin procesarea si comercializarea fructelor obtinute la nivel de ferma.

Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole sprijina investitiile pe teritoriul Romaniei, pentru pepiniere si culture pomicole in spatiile protejate, conform Subprogramului Tematic Pomicol. Proiectul poate contine atat cheltuieli eligibile cat si neeligibile, urmand ca fondurile sa fie acordate doar pentru cheltuielile incluse in program.

Principalele cheltuieli eligibile in cadrul acestei submasuri

Beneficiarul poate folosi fondurile primite in cadrul acestei submasuri pentru infiintarea de plantatii pomicole, reconversia plantatiilor deja existente, achizitia de generatoare terestre antigrindina, infiintarea si modernizarea pepinierelor sau infiintarea/modernizarea sistemului de depozitare si ambalare.

De asemenea, se considera cheltuieli eligibile si achizitia de sisteme audio/video de supraveghere, amenajarea punctului de lucru si al spatiilor destinate personalului sau achizitionarea de sisteme destinate irigarii.

Achizitionarea de masini/utilaje noi, posibila prin aceasta submasura

Pe lista cheltuielilor eligibile ale submasurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole se afla si achizitionarea de masini sau utilaje noi, posibila chiar si prin leasing financiar. De asemenea, beneficiarii isi pot achizitiona si mijloace de transport compacte, frigorifice, destinate comercializarii produselor in lanturile scurte.

Sunt considerate eligibile si cheltuielile pentru dotarea spatiilor de desfacere din cadrul exploatatiei pomicole cum ar fi autorulote, dozatoare de sucuri naturale si alte echipamente care contribuie la dezvoltarea spatiilor de desfacere.

Investitiile in marketing, eligibile doar in limita a 30.000 euro

Anumite investitii in marketing sunt eligibile, atat timp cat nu depasesc 5% din valoarea eligibila a proiectului si suma de 30.000 de euro.

Sunt acceptate cheltuieli in:
– infiintarea unui site pentru promovarea si comercializarea produselor proprii atat cele in stare proaspata cat si cele conditionate si/ sau procesate;
– crearea conceptului de eticheta pentru produsele comercializate, inclusiv costurile cu crearea/ achizitionarea si/sau inregistrarea marcii beneficiarului;
– crearea brandului/brandurilor produsului produselor conditionate si/sau procesate care vor face obiectul comercializarii. Sunt eligibile si costurile cu achizitionarea si/sau inregistrarea brandului/brandurilor acestor produse.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE