Cati bani putem sa incasam prin submasura ,,Investitii in exploatatii agricole”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin aceasta submasura se pot contracta pana la 2.000.000 de euro, suma care poate fi folosita pentru investitii in exploatatii agricole, prin dotarea cu utilaje si echipamente performante dar si prin investitii pentru modernizarea fermei.

Valoarea sprijinului va depinde de mai multi factori, precum dimensiunea economica a exploatatiei agricole, in ce scop vor fi cheltuiti banii sau tipul de ferma (vegetala sau zootehnica). Sprijinul nu poate reprezenta mai mult de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru fermele cu o dimensiune economica de pana la 500.000 euro si pentru fermele zootehnice cu o dimensiune economica intre 500.000 si 1 milion de S.O. Banii vor fi acordati in felul urmator:

Pentru proiectele care prevad achizitii simple se vor acorda maximum 500.000 euro, iar pentru fermele mici se vor acorda 100.000 euro. Pentru proiectele care prevad constructii-montaj se vor acorda maximum 1 milion de euro pentru fermele mari, respectiv 200.000 euro pentru femele mici.

Lanturile alimentare si serele, cele mai avantajate de aceasta submasura

Pentru proiectele care prevad cresterea de legume in spatii protejate (sere) pot primi pana la 1,5 milioane de euro prin aceasta submasura, iar fermele mici din sectorul zootehnic pot beneficia de pana la 300.000 euro.

Proiectele care vizeaza crearea de lanturi alimentare integrate pot beneficia de cea mai mare suma acordata prin aceasta submasura, respectiv 2 milioane de euro, iar fermele mici pot beneficia de pana la 400.000 de euro.

Fermele mari beneficiaza de 30% din totalul cheltuielilor eligibile

In ceea ce priveste fermele vegetale cu dimensiunea economica de peste 500.000 SO si fermele zootehnice cu dimensiunea de peste 1 milion SO, sprijinul nu poate depasi 30% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile. Se va acorda in felul urmator:

Proiectele care prevad achizitii simple pot beneficia de un sprijin de maximum 500.000 euro iar cele care prevad constructii – montaj, pana la 1 milion de euro. Daca legumele sunt crescute in spatii protejate (sere) sprijinul va fi de pana la 1,5 milioane de euro. Tot aceasta suma se acorda si pentru sectorul zootehnic.

Pentru proiectele care prevad crearea de lanturi alimentare integrate se vor acorda 2 milioane de euro. Pentru cooperative si grupuri de producatori, sprijinul va fi tot de 2 milioane de euro insa in acest caz, suma acordata va reprezenta 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE