Ce trebuie sa facem pentru a beneficia de sprijinul – Investitii in exploatatii pomicole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin submasura 4.1a ,,Investitii in exploatatii pomicole’’, beneficiarii pot accesa pana la 1.050.000 euro, reprezentand pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile necesare dezvoltarii proiectului.

Prin aceasta submasura se doreste o diversificare a productiei, cresterea competitivitatii, imbunatatirea calitatii produselor obtinute, dezvoltarea unor lanturi scurte de aprovizionare, incurajarea utilizarii de energie electrica regenerabila si cresterea valorii adaugate a produselor prin incurajarea comercializarii de catre fermieri a produselor obtinute.

Si aceasta submasura contine anumite conditii minime, pe care orice fermier care doreste accesarea sprijinului va trebui sa le indeplineasca. In principal, conditiile sunt legate de tipul operatiunilor desfasurate in cadrul proiectului, statutul entitatii economice in momentul contractarii sprijinului sau de posibilitatea beneficiarului de a asigura cofinantarea proiectului.

Eligibilitatea entitatii economice

In momentul depunerii proiectului, beneficiarul va trebui sa depuna documentatia care atesta ca entitatea economica din care acesta face parte nu are datorii, restante fiscale sau locale. In documentatie vor trebui incluse si declaratiile care sa ateste ca investitia va respecta cerintele privind conformarea cu standarde impuse de legislatia nationala si europeana.

Actiunile si operatiunile eligibile pentru aceasta submasura

Pentru a putea accesa sprijinul, investitia din cadrul proiectului va trebui sa se incadreze in cel putin una din urmatoarele actiuni/operatiuni:

– Investitii in infiintarea si modernizarea fermelor pomicole, dar si a modernizarii parcului de masini sau a utilajelor agricole;

– Investitii in infiintarea si modernizarea pepinierelor pomicole;

– Infiintarea si modernizarea unor unitati de procesare la nivel de ferma dar si investitii pentru comercializarea produselor obtinute (magazine la poarta fermei, autorulote, etc.);

– Investitii in producerea si utilizarea de energie regenerabila in cadrul fermei;

– Infiintarea si modernizarea cailor de acces din cadrul fermei sau investitii privind racordari si crearea de utilitati;

– Investitii necorporale: achizitionarea de brevete, marci, licente, drepturi de autor sau achizitionarea/dezvoltarea de software.

Dovedirea capacitatii de cofinantare de catre beneficiar

Pentru ca submasura 4.1a ,,Investitii in exploatatii pomicole’’ acopera doar 50% din cheltuielile eligibile, beneficiarul va trebui sa dispuna deja de cealalta jumatate a valorii investitiei. Pentru a putea contracta sprijinul, beneficiarul va trebui sa demonstreze capacitatea de cofinantare.

Contributiile in natura pot fi incluse in valoarea totala a cofinantarii, insa pentru acestea, se vor solicita facturile, care sa ateste plata in bani pentru acele active. In cazul in care contributiile in natura sunt realizate de beneficiar in regie proprie, cuantumul lor se va stabili conform unui tabel de Costuri standard si contributie in natura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE