Ministerul Agriculturii, sprijin financiar pentru infiintarea de cooperative

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In conditiile in care tot mai putini fermieri romani decid sa se organizeze intr-o cooperativa, Ministerul Agriculturii a demarat o licitatie pentru consilierea a 10.000 de fermieri, in vederea asocierii, noteaza EurActiv.

Cooperativa agricolă este o asociație autonomă, cu un număr nelimitat de membri, cu capital variabil, care efectuează activități economice, tehnice și sociale, precum furnizarea de bunuri, asigurarea serviciilor și a locurilor de muncă, exclusiv sau în special pentru membrii sai.

Alexandru Potor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii sustine ca suprafetele agricole existente in acest moment in Romania sunt ,,faramitate’’ si ca acest fenomen duce la o competitivitate scazuta a fermierilor autohtoni si la o dezvoltare nesustenabila a afacerii.

,,Multe dintre suprafetele agricole pe care le avem in Romania sunt faramitate. Faramitarea si dimensiunea redusa a suprafetele agricole conduce la o dimensiune economica si putere financiara redusa, care se traduce prin imposibilitatea accesului la tehnologii performante, la o finantare de calitate, la o dezvoltare sustenabila a afacerii’’, a declarat Alexandru Potor.

Potor: ,,Fermierii neasociati nu au acces la piata”

Reprezentantul MADR a vorbit si despre limitarile cu care trebuie sa se confrunte micii fermieri si despre faptul ca acestia nu isi pot valorifica produsele pe piata din cauza dimensiunilor prea mici ale exploatatiilor pe care le administreaza.

,,Ne cantonam cu foarte multe ferme de subzistenta si semisubzistenta. Solutia este cea a creearii de cooperative. Cooperativele primare sunt vazute ca generatoare de profit, dar au si o componenta sociala foarte mare, prin prisma asocierii fermierilor. Fermierii neasociati nu au acces la piata, nu valorifica potentialul de dezvoltare avand o dimensiune prea mica’’, mai explica oficialul.

MADR, program de sustinere a infiintarii de cooperative

Potor mai precizeaza si ca multe forme asociative nou formate isi inceteaza activitatea la scurt timp dupa ce nu mai primesc sprijin financiar, neavand convingerea ca merita sa functioneze in aceasta forma de organizare. Astfel, Ministerul Agriculturii planuieste sa elaboreze un nou program de sustinere, prin care sa consilieze fermierii si sa le prezinte toate avantajele organizarii intr-o astfel de forma asociativa.

,,Am pregatit un program, finantat din masura 2 PNDR, care este un program soft de sustinere a crearii de cooperative iar entitatile care vor fi implicate in acest program de sustinere a cooperativelor finantate european, pe langa partea de intalnire a fermierilor, convingerea lor ca trebuie sa mearga impreuna in cooperative va avea si un rol de coaching de a-i consilia. Am constatat ca exista si initiative frumoase dar imediat ce inceteaza sprijinul respectiv, foarte multe dintre acestea dispar, mor. Incercam prin aceasta noua maniera sa ne asiguram ca tot ce producem si incercam sa sprijinim ca infiintarea unei cooperative sa aiba o rata mai mare de succes’’, mai spune Potor.

Scutire de taxe pentru cooperative

O alta solutie prezentata de Alexandru Potor este legata de scutirea de taxe a cooperativelor pentru o perioada de 5 ani de la formarea lor. Astfel, aceste forme de organizare ar putea deveni tentante pentru fermieri.

,,Ministerul Agriculturii este implicat alaturi de Ministerul Finantelor si Consiliul Concurentei in lamurirea unor aspecte legate de legislatia fiscala si in mod special prevederile referitoare la scutirile de taxare la adresa cooperativelor pe o perioada de 5 ani, in asa fel incat ele sa devina tentante la nivelul business-ului si sa reuseasca sa atraga fermieri’’, a declarat secretarul de stat.

Romania cere cofinantare mai mare pentru cooperative

,,Romania, in cadrul consiliului AGRIFISH de la jumatatea anului 2017 a fost statul membru care a solicitat in prezenta celorlalti ministrii ai agriculturii de la nivel comunitar ca proiectele care sunt depuse de cooperative, in special cele de procesare, sa beneficieze de un ajutor marit, o cofinantare din partea Uniunii Europene marite, de la 50% la 70%, pentru a le face mai atractive’’, sustine Alexandru Potor.

Conform unor statistici furnizate de MADR, pe intreaga suprafata a Uniunii Europene exista 13,7 milioane de ferme, in timp ce doar in Romania sunt recunoscute 3,9 milioane de ferme, insa majoritatea acestora sunt de subzistenta si semi-subzistenta.

In timp ce suprafata medie a unei ferme la nivel de UE este de 12,6 hectare, o exploatatie agricola romaneasca are o suprafata medie de doar 3,5 hectare, aproximativ de trei ori mai mica decat media europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE