Un nou sprijin financiar este lansat de Ministerul Agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat pe propriul site un proiect de lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura, precum si pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 545/2010 privind organizarea, structura si functionarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

Conform documentului, beneficiarii acestei scheme de sprijin sunt intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in acvacultura, respectiv: persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si familiale, ori persoane juridice.

Schema de ajutor de stat nu se aplica beneficiarilor prevazuti la alin. 1 daca se afla in una din urmatoarele situatii:
– intreprinderile aflate in dificultate
– intreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat
– intreprinderi care nu pot solicita ajutor din partea Fondului European pentru pescuit si afaceri maritime.

Schema de ajutor de stat reprezinta reducerea accizei care se acorda sub forma de rambursare, respectiv diferenta dintre rata accizei standard. Rata accizei reduse pentru motorina utilizata la desfasurarea activitatilor in acvacultura este de 99,498 lei/1.000 litri.

Pentru a obtine ajutorul de stat, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
– sunt inscrisi in Registrul Unitatilor de Acvacultura al ANPA.
– furnizeaza date statistice la ANPA privind suprafetele si productiile realizate, in conformitate cu activitatile prevazute in programele statistice si actele juridice comunitare in domeniului pescaresc.

Acordul prealabil pentru acordarea ajutorului sub forma de rambursare se emite de catre ANPA in termen de 15 zile lucratoare de la data depunerii cererii de acord prealabil, dupa verificarea criteriilor de eligibilitate.

Perioade de aplicare a schemei de ajutor de stat este de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, pana la 31 decembrie 2020.

Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2017-2020 este de 22.128.60 mii lei si se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul MADR.

Suma alocata pentru plata ajutorului de stat in 2017 este de 5.532,15 mii lei si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare aprobate de MADR pe 2017.

Proiectul de lege se afla in dezbatere publica, pe site-ul MADR, timp de 10 zile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE