Cum sa creezi o gradina bio, fara chimicale si fara sapa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conceptul de permacultura a pornit de la premisa ca orice cultura agricola poate fi intretinuta cu succes fara ajutorul pesticidelor sau chimicalelor, folosindu-ne doar de elemente naturale. Gabriel Diaconu, expert in permacultura considera ca ,,Permacultura se traduce prin (re)intoarcerea la respectul sacru fata de natura al strabunilor’’, noteaza Euractiv.

Scopul principal al permaculturii este sustinerea biodiversitatii, o interventie cat mai limitata a omului in procesele agricole dar si protejarea solului. Aceasta forma de agricultura ecologica este extrem de populara in tarile din vestul Europei, insa tot mai multi fermieri din tara noastra sunt interesati in a-si infiinta o astfel de cultura.

Expertul in permacultura, Gabriel Diaconu, da ca exemplu Austria, precizand: ,,In Austria, aproximativ 30% din teren este certificat ecologic. Romania mai are mult pana acolo. E drept ca incet, dar lucrurile se schimba’’.

Diaconu: ,,Monoculturile si chimizarea distrug solul’’

Marii fermieri refuza sa treaca la agricultura ecologica sustinand ca fara fertilizatori si pesticide chimice, culturile nu vor avea un randament multumitor. Totusi, Gabriel Diaconu precizeaza ca agricultura de tip monocultura cauzeaza deteriorarea solului si din aceasta cauza culturile nu se mai pot dezvolta fara ajutorul substantelor chimice. ,, (…) este o realitate in conditiile de monocultura practicata de majoritatea fermierilor si de lipsa totala de consideratie fata de sol’’’, a declarat Diaconu.

Dupa spusele expertului, conditiile de obtinere a certificarii ecologice nu sunt foarte stricte iar fermierul trebuie doar sa plateasca o taxa anuala si sa permita accesul autoritatilor pentru 2-3 inspectii anuale.

 Tehnologia, extrem de importanta in agricultura ecologica

Specialistul in permacultura mai precizeaza ca in ciuda perceptiilor, agricultura ecologica se bazeaza extrem de mult pe tehnologie, insa o tehnologie aflata in directa legatura cu natura, fara substante chimice de orice tip.

,,In acelasi fel in care s-a descoperit penicilina, probioticele din produsele din lapte, am izolat microorganisme care imbunatatesc sanatatea plantei si o fac mai rezistenta la boli si la daunatori sau chiar ataca anumite organisme patogene. Aceste organisme au fost izolate, multiplicate, iar apoi create produse comerciale pe care fermierul le poate folosi. Cine nu tine pasul cu acestea pleaca de la inceput cu un dezavantaj’’, mai explica Diaconu.

In incheiere, Gabriel Diaconu spune ca permacultura are sanse de dezvoltare in Romania doar daca tinerii fermieri decid sa investeasca in acest tip de agricultura. Totusi, expertul precizeaza ca informatiile privind infiintarea unei permaculturi pot fi preluate doar din afara tarii, in conditiile in care momentan nu exista o ferma model de permacultura in Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE