In urma cu cativa ani, pieile de miei erau extreme de cautate iar comerciantii erau dispusi sa ofere bani frumosi pentru o astfel de blana. Totusi, timpul a trecut si interesul pentru pieile de miei nu mai este la fel de mare ca in trecut, oamenii evitand sa mai poarte cojoace, caciuli de blana sau haine din blana de miel, relateaza Mediafax.
In aceste conditii, oierii romani sunt nevoiti sa vanda pieile mieilor la preturi derizorii, fiind dispusi de multe ori chiar sa le arunce. Totusi, si aruncarea pieilor necesita un oarecare efort, in conditiile in care preluarea acestora necesita un contract cu o firma specializata. Astfel, oierii ajung sa scoata bani din buzunarul propriu doar pentru a scapa de piei.
,,Inainte se purtau caciuli de blana de miel, cojoace, erau tabacarii si oamenii veneau si cumparau pieile de miel pentru a le prelucra. Era, in perioada aceea, inainte de Revolutie si chiar si dupa Revolutie, o mandrie sa ai caciula sau cojoc. Nu oricine si l-ar fi permis. Acum, nu le mai vrea nimeni. Mai sunt care vin si le cumpara cu un leu pielea, dar pentru asta eu trebuie sa le pastrez in anumite conditii, sa le dau cu sare. Dar nici asa nu rezista decat un an, iar daca nu vine cineva sa le ia intr-un an, le arunc. Trebuie sa platesc sa vina cineva sa le ia, e un contract special, nu se arunca oricum’’, a declarat Florin Dragomir, presedintele Eco Miorita Vurpar, din judetul Sibiu.
Cerere usor mai crescuta pentru lana
Nici vanzarea de lana nu mai este la fel de profitabila ca inainte. Totusi, pentru acest produs, fermierii recunosc ca mai exista anumiti cumparatori care sunt interesati, insa nici acestia nu ofera un pret decent. Totusi, oierii se arata partial multumiti ca pentru acest produs exista cerere intr-o oarecare masura.
”A venit si domnul ministru al Agriculturii, incercam, dar e greu. Acum vom incepe sa tundem oile. Vine un turc si cumpara. E subventia de un leu pe kilogram si tot e ceva. Ceva-ceva tot castigam. Macar luam, nu dam”, a mai spus Dragomir.
Oierii romani exporta mii de miei in Iran, Irak si Iordania
Fermierii romani se asteapta sa castige bani la sfarsitul lunii mai, cand este programat un nou export catre tari precum Iran, Irak si Iordania. Oierii spera sa vanda cateva mii de miei in acea perioada.
”Avem noroc cu cei din afara, vin din Iran, Irak, Iordania sa cumpere miei de la noi. O sa dam la sfarsitul lunii mai cateva mii de miei, speram noi”, a mai spus presedintele Eco Miorita Vurpar.
Asociatia Eco Miorita reuneste posesorii a peste 15.000 de ovine, pascute pe pasuni naturale, neatinse de pesticide.