ANM: informatii despre precipitatii si temperaturile din urmatoarele trei luni

Facebook
Twitter

Conform unei prognoze publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in urmatoarele trei luni temperaturile vor fi apropiate de media ultimilor ani. Meteorologii mai anunta si precipitatii excedentare in lunile mai si iunie, respectiv deficitare in luna iulie, noteaza Agerpres.

In conditiile in care media multianuala in intervalul 1981-2010 pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius, valorile preconizate pentru aceasta perioada se situeaza intre 12 si 16 grade Celsius in Oltenia, 13 si 18 grade in Muntenia si Dobrogea, respectiv intre 15 si 18 grade Celsius in Banat si Crisana.

In luna mai, precipitatiile vor fi apropiate de media multianuala in majoritatea regiunilor tarii, cu aproximativ 66,5 l/mp. Cele mai importante cantitativ precipitatii vor aparea in judetul Maramures cu pana la 89 l/mp, Muntenia cu 86 l/mp, Crisana 85 l/mp, Banat 84 l/mp si Oltenia 83 l/mp. Cele mai scazute precipitatii se vor intalni in Dobrogea (47 l/mp).

Luna iunie, deficit de precipitatii

In prima luna de vara, temperatura medie lunara a aerului va fi apropiata de norma climatologica in cea mai mare parte tarii. Media multianuala valabila pentru luna iunie este de 18,3 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Olteniei (intre 15 si 19 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 22 de grade Celsius se vor consemna in Muntenia si Dobrogea.

In aceeasi luna, precipitatiile totale vor fi apropiate de mediile climatologice, in nordul si centrul tarii si vor avea o tendinta spre deficit, local, in restul teritoriului. Media precipitatiilor pentru luna iunie este stabilita la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Muntenia (pana la 111 l/mp), Banat (107 l/mp) si Transilvania (pana la 106 l/mp), Moldova si Crisana (cate 103 l/mp). Pe de alta parte, in Dobrogea se vor consemna precipitatii intre 27 si 60 l/mp.

Luna iulie, temperaturi ridicate la nivelul aerului

Potrivit ANM, in luna iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decat in mod normal in regiunile sudice si sud-estice si vor fi, in general, apropiate de mediile climatologice, in restul tarii. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situeaza la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 17 si 21 de grade Celsius, in Oltenia, dar vor ajunge si la 24 de grade Celsius, in Muntenia si Dobrogea.

La nivel de precipitatii, in luna iulie, acestea vor fi deficitare, in cea mai mare parte a tarii, comparativ cu media multianuala stabilita la 77,8 l/mp. Cu toate acestea, in zona Moldovei sunt prognozate cantitati medii de precipitatii de pana la 112 l/mp, in Muntenia pana la 102 l/mp, iar in Transilvania si Oltenia, de pana la 100 l/mp. Totodata, in Dobrogea cantitatile medii de precipitatii sunt estimate a se incadra intre 17 si 47 l/mp, in Crisana intre 61 si 84 l/mp, iar in Banat nu vot depasi 93 l/mp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE