Cum se vor dezvolta culturile agricole pe fondul temperaturilor din ultimele zile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii a explicat ca desi conditiile climatice nu sunt ideale pentru aceasta perioada a anului, culturile nu vor fi afectate ,,fara cale de intoarcere’’. Temperaturile din aceasta perioada au atins chiar si 35 de grade Celsius iar precipitatiile au fost insuficiente in toate regiunile tarii, relateaza Agerpres.

,,Este atipic acest an. Cu temperaturi ridicate, cu precipitatii intr-o perioada a anului, dupa care 34 de grade, 35 de grade la sfarsitul lui aprilie – inceputul lui mai, este atipic. (…). Deocamdata exista acest risc (de afectare a culturilor – n.r.), nu s-a intamplat’’, explica Botanoiu.

Cu toate acestea, oficialul precizeaza ca deficitul din agricultura nu este ,,fara cale de intoarcere’’ si ca recoltele vor fi afectate doar daca aceste conditii climatice se vor mentine pentru mai multe zile.

,,Nu sunt depreciate fara cale de intoarcere culturile. Avem nevoie de precipitatii (…). Culturile arata bine, tehnologiile sunt, clar, bine facute, numai ca variatia aceasta, noapte – zi, plus lipsa precipitatiilor… Daca dureaza foarte mult, atunci vor influenta”, a mai explicat secretarul de stat.

Temperaturile ridicate cauzeaza o crestere accelerata a plantelor

Cu toate ca precipitatiile sunt sarace cantitativ in majoritatea regiunilor tarii, nivelul de apa din sol este unul ridicat. Acumularea de apa din sol se situeaza exact la nivelul radacinilor graului sau porumbului grabind cresterea acestora.

,,In sol, in profunzime, exista umiditate, numai ca la suprafata, 5-10 centimetri, se constata lipsa ei. Si este tocmai unde, in cazul porumbului sau la floarea soarelui, sunt radacinile. Ele au nevoie de umiditate. La grau, la fel. Speram sa fie ok (…) Deocamdata nu sunt probleme, probleme vor fi daca continua aceasta perioada de deficit hidric”, mai declara oficialul.

Daniel Botanoiu a mai explicat ca pe langa nevoia de apa, graul se dezvolta ideal atunci cand temperatura este constanta si mai mica decat cea din ultimele zile. Totusi, acesta a precizat ca situatia din agricultura este mai buna decat in anii precedenti, cand aproximativ 150.000 hectare de teren fusesera afectate de inghet.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE