APIA, informatii despre subventiile pentru apicultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentantii APIA au anuntat ca apicultorii romani au solicitat in acest an, sprijin financiar in valoare de aproximativ 48,5 milioane de lei prin Programul National Apicol. Fondurile solicitate sunt cu 42% mai mari decat anul trecut, iar numarul solicitantilor a crescut cu aproape 1.000, noteaza Agerpres.

„Ultima zi de depunere a cererii pentru sprijinul financiar prin PNA a fost 1 august, iar numarul solicitantilor a crescut cu aproape o mie fata de anul trecut. Avem 5.300 de apicultori, care au solicitat 48,5 milioane de lei, iar bugetul pentru anul in curs este de 34 milioane de lei din cele doua fonduri, buget national si bugetul UE”, a declarat Cristina Surlea, consilier superior in cadrul APIA, la editia de toamna a Targului National al Mierii de la Bucuresti.

2019, ultimul an in care se mai pot accesa fonduri prin Programul National Apicol

Reprezentanta APIA a mai precizat ca anul 2019 este ultimul in care se mai pot accesa fonduri prin PNA, explicand ca MADR impreuna cu formele asociative din sectorul apicol trebuie sa inceapa pregatirea noului program de sustinere a crescatorilor de albine.

„2019 este ultimul an din acest program PNA 2017-2019. Va trebuie sa incepem sa pregatim noul program pentru urmatorii trei ani (2020-2022), pentru ca la sfarsitul luni aprilie 2019 trebuie depus la Comisia Europeana. Ministerul Agriculturii este cel care face strategia, dar bineinteles va invita formele asociative si vor lucra pe forma depusa acum la Comisie si vedem ceea ce doresc ei sa imbunatateasca pe viitorul program”, a spus Surlea.

Fondurile pentru apicultura ar putea creste cu 50% din 2020

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea, a declarat ca sunt informatii potrivit carora sprijinul european alocat programelor nationale apicole ar putea creste cu peste 50% din anul 2020.

Datele APIA arata ca in 2018 au depus cereri pentru sprijin financiar prin PNA 5.296 de apicultori, din care eligibili au fost 5.286, acestia detinand 439.254 familii de albine. Suma totala solicita se ridica la 48.587.751,52 lei.

Cresterea numarului de cereri depuse de apicultori pentru obtinerea sprijinului financiar din PNA va reduce proportional platile, astfel incat toti apicultorii cu cereri eligibile sa poata primi banii.

Banii alocati PNA intre anii 2017-2019

Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru Programul National Apicol, in perioada 2017 – 2019, este de 99,34 milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane de lei reprezinta contributia Uniunii Europene la programele apicole nationale.

Banii vor fi virati beneficiarilor de catre APIA, dupa intreprinderea tuturor controalelor aferente cererilor de plata si dupa centralizarea tuturor sumelor.

Informatii despre Programul National Apicol (PNA)

Programul National Apicol 2017 – 2019 se adreseaza atat apicultorilor, care detin pana la 75 de familii de albine, cat si celor care detin peste 75 de familii de albine, dar cu conditii diferite de eligibilitate, si vizeaza masuri precum achizitia de medicamente, de familii de albine, de matci ori de utilaje pentru apicultori.

In 2017, prin PNA, apicultorii au depus 4.587 de cereri eligibile, iar sumele solicitate au depasit 45 de milioane de lei, in conditiile in care plafonul anului trecut a fost de 32,5 de milioane de lei.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE