Despagubiri pentru proprietarii gospodariilor afectate de inundatii. Cati bani vor fi oferiti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), peste 2.500 de dosare de dauna au fost deschise dupa inundatiile si fenomenele meteo nefavorabile inregistrate in lunile iunie si iulie. Pagubele se ridica la aproximativ 15 milioane de lei, noteaza Agerpres.

Aceasta suma va fi despagubita de catre asiguratori in baza politelor facultative.

Conform UNSAR, schimbarile climatice produc fenomene meteo extrem de distructive care pot duce la vulnerabilitati mari in randul cetatenilor neasigurati. Dupa o singura furtuna, cea de anul trecut din vestul tarii, s-au deschis nu mai putin de 6.000 de dosare de dauna de catre asiguratorii membri UNSAR.

In cazul inundatiilor, efectele sunt si mai distructive, in ultimii ani zeci de mii de locuinte fiind distruse de ape – de exemplu in 2005-2006 inundatiile au afectat 15.000 de locuinte, iar in anul 2010 peste 4.400 de locuinte.

In Romania doar 19% din locuinte sunt asigurate

Datele UNSAR arata ca doar 19% dintre cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au o polita obligatorie PAD. In alte tari din Europa Centrala si de Est, procentul de asigurare al locuintelor este mult mai mare, chiar daca legislatia din respectivele state nu impune proprietarilor sa-si asigure locuintele.

Astfel, in Polonia, Cehia, Slovenia si Slovacia, gradul de asigurare a locuintelor a ajuns la 50% iar in Ungaria la 70%.

UNSAR: un cutremur similar celui din 1977 ar afecta peste 850.000 locuinte

„Din pacate, doar cel mult 1,5 miliarde de euro din aceasta suma ar reprezenta valoarea pagubelor aferente locuintelor asigurate, avand in vedere gradul atat de mic de cuprindere in asigurare”, spun reprezentantii UNSAR.

Polita obligatorie PAD are un caracter de baza, oferind acoperire pentru cele 3 riscuri de catastrofa specifice tarii noastre (cutremur, inundatii, alunecari de teren) in limita a 20.000 de euro pentru locuintele tip A, respectiv 10.000 euro pentru cele tip B.

UNSAR mentioneaza ca depune eforturi sustinute pentru promovarea unor masuri care sa duca la o mai buna informare si educare a cetatenilor si la cresterea gradului de cuprindere in asigurarea locuintelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE