ANM: cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform prognozei ANM pentru intervalul 30 iulie – 12 august 2018, vremea va fi calduroasa in urmatoarele doua saptamani in majoritatea regiunilor tarii iar maxima termica va ajunge la 32 de grade Celsius. Totusi, probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in aceasta perioada, noteaza Agerpres.

In Banat, in prima saptamana de prognoza, vremea va fi calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, astfel ca temperaturile maxime vor depasi local 30 de grade. In acelasi timp si temperaturile minime se vor situa in medie peste cele caracteristice acestei perioade, cu valori de 17 – 20 de grade Celsius.

A doua parte a intervalului va continua cu valori termice ridicate, medii in jurul a 32 de grade, insa vor marca o scadere pana la final, spre 30 de grade, iar minimele vor fi in principal mai scazute decat in prima parte, in jurul a 16 – 18 grade Celsius. Local si temporar va ploua in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar mai intens si mai frecvent in intervalul 31 iulie – 4 august.

Crisana, temperaturi maxime de 30 – 32 grade Celsius

In Crisana, regimul termic va caracteriza o vreme calduroasa in cea mai mare parte a intervalului, astfel ca mediile regionale ale temperaturilor maxime vor atinge 30 – 32 de grade Celsius. In intervalele 2 – 4 august si din nou in 9 – 12 august se vor inregistra in medie maxime de 28 – 30 de grade Celsius.

Noptile vor fi mai calde decat in mod caracteristic acestei perioade pana in data de 3 august, cand minimele vor fi in general de 18 – 20 de grade, apoi vor marca o scadere treptata, iar in saptamana a doua se vor mentine in medie la valori de 16 – 17 grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani, dar aversele vor fi mai importante cantitativ si se vor semnala pe arii mai extinse in jurul datelor de 1, 2, 3 august si din nou in 10 si 11 august 2018.

Transilvania, sanse mari de ploi la inceputul lunii august

In Transilvania, vremea va fi usor mai calda decat in mod caracteristic acestei perioade in cea mai mare parte a regiunii, cu exceptia depresiunilor, unde valorile termice se vor situa in jurul celor normale. In aceste conditii, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 29 – 30 de grade, cu o tendinta de scadere in ultimele zile de prognoza, spre 27 – 28 de grade.

Minimele se vor mentine in jurul a 16 grade in intervalul 30 iulie – 2 august, apoi vor marca o scadere spre medii de 14 – 15 grade Celsius. Pe tot parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza vor fi perioade in care se vor semnala ploi, mai ales averse, dar cu probabilitate mai ridicata in intervalul 30 iulie – 3 august.

Maramures, minime cuprinse intre 16 si 18 grade Celsius

In Maramures, regimul termic diurn va fi caracterizat in medie de valori maxime in jurul a 30 de grade, ceea ce va determina pe arii restranse, in cea mai mare parte a intervalului, o vreme calduroasa. Usor mai rece va fi in 3 si 4 august si din nou dupa 9 august, cand se vor consemna in medie 28 de grade.

Minimele vor fi ridicate in primele patru zile, se vor situa intre 16 si 18 grade, apoi vor marca o scadere pana in data de 5 august si se vor mentine la medii de 15 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata in fiecare zi, insa acestea vor fi mai ales sub forma de aversa si se vor semnala in special in orele amiezelor.

Moldova, vremea se raceste usor la inceputul lui august

In Moldova, valorile termice se vor situa in jurul celor normale pentru aceasta perioada in cea mai mare parte a regiunii. Media temperaturilor maxime va atinge 27 – 29 de grade, usor mai ridicata fiind in data de 31 iulie, dar si in intervalul 6 – 8 august.

Temperaturile minime se vor situa in jurul a 18 grade in intervalul 30 iulie – 2 august, apoi vor scadea la medii de 17 grade. Instabilitatea atmosferica se va manifesta pe tot parcursul intervalului de prognoza, insa ploi mai importante cantitativ si pe arii mai extinse se vor semnala cu precadere in intervalul 30 iulie – 2 august.

Vreme calduroasa in Dobrogea

In Dobrogea, vremea va fi local calduroasa in cea mai mare parte a intervalului de prognoza. Se vor inregistra maxime usor peste 30 de grade in cea mai mare parte a zonei continentale, dar trecator astfel de valori se vor atinge si pe litoral. O usoara racire se va produce din data de 8 august, cand mediile valorilor termice maxime diurne vor fi in jurul a 29 de grade.

Minimele nocturne vor fi ridicate in primele patru zile, urmand a se inregistra intre 20 si 24 de grade, apoi vor scadea usor, spre medii de 20 de grade. Gradul de instabilitate atmosferica va fi ridicat pana in data de 2 august, astfel incat, mai ales dupa orele amiezelor se vor semnala averse, insa ulterior acesta va fi in scadere.

Muntenia, ploi insemnate pana pe 4 august

In Muntenia, regimul termic diurn se va incadra in limitele caracteristice acestei perioade in cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale valorilor maxime de 29 – 31 de grade. Minimele termice vor fi ridicate in primele zile, cu medii de 18 – 20 de grade, iar din 3 august vor marca o scadere, astfel ca media regionala va fi de 17 – 18 grade Celsius.

Pana in data de 4 august, temporar va ploua si se vor cumula cantitati de apa mai insemnate. Probabilitatea de ploaie se va mentine si in restul intervalului, dar la cote mai reduse.

Oltenia, sanse mari de ploaie in fiecare zi din intervalul prognozat

In Oltenia, in intervalul 30 iulie – 4 august valorile termice maxime diurne se vor situa usor sub normele perioadei, iar media regionala va fi de 28 – 29 de grade. Ulterior, pana in data de 7 august, vremea se va incalzi si se vor inregistra medii ale valorilor maxime de 30 – 32 de grade Celsius, dupa care vor cobori din nou.

Minimele termice vor fi in medie de 18 – 20 de grade Celsius pana in 3 august, apoi vor scadea la 16 – 18 grade Celsius. In prima saptamana, temporar va ploua, iar cantitatile de apa cumulate vor fi mai insemnate. Probabilitatea de ploaie se va mentine ridicata si in a doua parte a intervalului.

La munte, regimul termic diurn nu va avea variatii semnificative pe parcursul intervalului, astfel ca mediile temperaturilor maxime vor fi de 18 – 20 de grade Celsius. Temperaturile minime vor avea tendinta de scadere, de la medii de 12 – 13 grade in primele zile, spre 10 – 11 grade Celsius. Temporar va ploua pe aproape tot parcursul intervalului si se vor cumula cantitati de apa mai insemnate, indeosebi in prima saptamana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE