Dorin Cojocaru, presedinte APRIL: Fabricile cu capital romanesc sunt pe cale de disparitie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Numarul fabricilor de lapte din Romania va ajunge in cateva luni la circa 70, asta in conditiile in care tara noastra avea, acum 5 ani, peste 400 de fabrici in acest sector, a declarat de curand Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

„Din 400 si ceva de fabrici in industria laptelui care existau acum cinci ani au ramas tot mai putine. Cele cu capital romanesc sunt pe cale de disparitie. Cred ca nu vor mai trece multe luni pana cand vom avea numai 70. Cei care isi pierd locurile de munca in judetele sarace vor migra catre cele care stau mai bine la acest capitol, atat cat vor mai putea suporta Bucurestiul si Clujul”, a declarat Dorin Cojocaru, presedintele APRIL, in cadrul conferintei „Zilele Agriculturii Romanesti”, eveniment organizat de Business Mark.

De asemenea, Dorin Cojocaru a subliniat si nevoia unei forme de organizare a micilor fermieri, pentru ca acestia sa aiba un cuvant mai important de spus in cadrul negocierilor cu autoritatile.

„Exista un loc pentru toata lumea in piata. Secretul este sa isi gaseasca fiecare acel loc. Sunt de acord insa ca trebuie sa existe o interfata pentru lupta cu autoritatile. De aceea trebuie sa va uniti. Trebuie sa existe o forma de organizare care sa va reprezinte in cadrul dialogului social. Este mai greu atunci cand Guvernul nu stie ce este acela dialog social”, a mai spus Dorin Cojocaru.

Presedintele APRIL a facut de curand, pentru StiriAgricole.ro, o estimare a anului 2016 din perspectiva sectorului de lapte. Potrivit lui Dorin Cojocaru, acesta va fi unul dificil si complex, in special din cauza tentindei de scadere a pretului.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii din sectoarele lapte si carne, afectati de embargoul rus. Din anvelopa totala, Romania a primit 11,1 milioane de euro, pentru sectorul laptelui fiind alocata suma de 8,73 milioane de euro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE