MADR: ce rol va avea Romania in stabilirea viitoarei Politici Agricole Comune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Camelia Iliescu, director in cadrul Directiei Generale Dezvoltare Rurala a declarat  ca Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) este programul cu cea mai mare rata de absorbtie la nivelul tuturor statelor membre UE, cu o rata de peste 40%. Conform oficialului, pentru anul urmator se previzioneaza o rata de absorbtie de 55% din program, noteaza Agepres.

„Am ajuns la o rata de absorbtie din Programul National de Dezvoltare Rurala de 40,2%, asta in materie de plati, dar daca este sa luam in calcul si acea prefinantare de 325 milioane de euro, rata de absorbtie ajunge la 44,2%. Pentru anul viitor previzionam un cuantum al platilor de circa un miliard de euro ceea ca ar ridica absorbtia la peste 55% din program. Alocarea prin PNDR este de 9,46 miliarde de euro, din care 8,12 miliarde de euro contributia fondului european agricol pentru dezvoltare rurala si 1,34 miliarde de euro din contributie nationala”, a precizat Camelia Iliescu.

Iliescu sustine ca Romania va avea o contributie majora in cadrul PAC, in conditiile in care anul viitor va prelua presedintia Consiliului UE si „se va dezbate si poate chiar se va bate in cuie viitorul buget al Uniunii Europene, nu numai pe dezvoltare rurala”.

Alexandru Potor: Romania a depasit tinta de 1,2 miliarde de euro, bani absorbiti in anul 2018

Si secretarul de stat in MADR, Alexandru Potor confirma performantele fermierilor romani si sustine ca tara noastra si-a depasit obiectivul de 1,2 miliarde de euro, fonduri absorbite din fondurile europene pe dezvoltare rurala.

„Volumul total pe care il vom incasa pana la sfarsitul anului 2018 din PNDR este 1,2 miliarde de euro. Sunt bani siguri care vor intra in tara pentru ca fac obiectul cererilor de plata care au fost trimise catre Bruxelles. Planul nostru pentru 2018 este sa terminam anul cu depasirea procentului de 50% din anvelopa financiara pe care o avem la dispozitie prin PNDR anvelopa care se cifreaza la 8,1 miliarde de euro”, a precizat Potor.

El a spus ca “in afara procentului foarte onorabil” spre care ne indreptam, de peste 50%, acest lucru va plasa Romania in topul absorbtiei la nivel european din punct de vedere al valorii nominale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE