In data de 9 iulie a.c., Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit la sediul institutiei pe omologul sau din Bulgaria, Rumen Porodzanov. Alaturi de delegatia bulgara s-a aflat si E.S. Todor Ivanov Churov, Ambasadorul Republicii Bulgare la Bucuresti, iar la discutii au participat secretarii de stat ai MADR, Daniel Dumitru Botanoiu si Claudiu Sorin Mares, presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru ale Consiliului UE, precum si expertii din cadrul directiilor tehnice ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Subiectele principale abordate de cele doua parti au vizat pachetul de reforma a Politicii Agricole Comune post-2020, cu accente pe bugetul PAC dupa 2020, Regulamentul privind planurile strategice in domeniul PAC, Regulamentul privind finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC. Astfel, ministrul Petre Daea a subliniat ca Romania are o pozitie ferma si constanta pentru trei mari probleme: militam pentru un nivel financiar mai consistent al viitoarei Politici Agricole Comune, consideram ca plafonarea afecteaza fermierii romani, fiind de neacceptat pentru Romania. Un alt aspect amintit de catre ministrul roman al agriculturii a vizat importanta continuarii convergentei externe.
”Romania apreciaza ca necesara si corecta structura PAC, prin cei 2 piloni, dar nivelul de finantare este insuficient si nu raspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentara. Schimbarile climatice sunt o realitate si nu o fictiune, conditiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor nostri nu putem sa le cerem sa faca mai mult si mai bine cu bani mai putini, in conditii mai grele si mai restrictive”, a subliniat ministrul roman al Agriculturii.
Discutii in contextul preluarii presedintiei Consiliului UE de catre Romania
De asemenea, ministrul Petre Daea a punctat faptul ca ”ne dorim ca relatiile bilaterale bulgaro-romane sa mentina acelasi trend ascendent ca in ultimii ani, domeniul agricol fiind un punct esential in colaborarea dintre cele doua state”.
Avand in vedere ca Bulgaria a incheiat la 30 iunie 2018 mandatul de presedintie a Consiliului Uniunii Europene, in cadrul intalnirii s-au discutat aspecte pragmatice legate de aceasta responsabilitate care va reveni Romaniei in primele sase luni ale anului 2019. Ministrul Rumen Porodzanov a afirmat ca este o placere deosebita sa se afle in Romania si sa cunoasca echipa care va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.
Totodata, domnia sa a impartasit din experienta acumulata pe perioada celor sase luni in care Bulgaria a detinut presedintia Consiliului UE, astfel incat sa raspunda la toate intrebarile pe care expertii romani le au in legatura cu acest subiect, pentru ca Romania sa fie complet pregatita de la 1 ianuarie 2019. In acest sens, partea bulgara a prezentat modul in care a parcurs atat etapele premergatoare, cat si cele din timpul detinerii presedintiei Consiliului UE, aratand prin exemple concrete complexitatea intregului mecanism in care au fost angrenati pe perioada celor 6 luni.
Avand in vedere cele prezentate, cei doi omologi au convenit asupra continuarii colaborarii la nivel tehnic, in perioada premergatoare preluarii mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania.
Mentionam ca din data de 8 iulie 2018 delegatia Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor din Republica Bulgaria condusa de ministrul Rumen Porodzanov s-a aflat in vizita oficiala, in Romania. Cu aceasta ocazie, alaturi de ministrul Petre Daea oaspetii din Bulgaria au vizitat mai multe ferme din domeniul vegetal si zootehnic din judetul Buzau, o societate viticola, precum si o unitate de procesare de produse din carne. Aceasta unitate este membra a grupului aplicant care a depus documentatia la CE pentru inregistrare pe schema de calitate Indicatie Geografica Protejata pentru produsul Carnati de Plescoi.