Directorul APIA, discutii despre fraudele cu fonduri europene

Facebook
Twitter

Fondurile europene ce pot fi accesate prin intermediul programelor APIA si AFIR s-au dovedit extrem de utile pentru foarte multi fermieri, care au reusit fie sa-si infiinteze prima afacere agricola fie sa-si salveze afacerea deja existenta.

Sumele tot mai mari oferite de UE au atras si anumite persoane de rea-credinta, care au incercat sa-si insuseasca in mod necuvenit o parte din banii atat de necesari fermierilor. Fraudele cu fonduri europene nu sunt o noutate, iar in trecut, la aceste activitati ilicite au participat chiar si angajati ai institutiilor responsabile cu acordarea corecta a sumelor.

La 13 ani dupa infiintarea APIA, directorul general Adrian Pintea vorbeste despre evolutia institutiei dar si despre modul in care se gestioneaza tentativele de fraude cu fonduri europene.

,,Politica antifrauda implementata de APIA are in vedere respectarea obligatiei asumate de Romania cu privire la buna gestionare a intereselor financiare ale Uniunii Europene si consta in obligatia intregului personal al APIA de a aplica si de a verifica toate operatiunile administrative, tehnice, economice, juridice, conform procedurilor de lucru aprobate si auditate de CE”, a declarat Adrian Pintea, directorul APIA pentru Agerpres.

Cate sesizari de frauda au fost inregistrate in ultimii ani

Daca in anul 2008 APIA nu a inregistrat vreo sesizare de frauda cu fonduri europene, situatia s-a schimbat de-a lungul anilor iar in 2017 – 2018, institutia a inregistrat nu mai putin de 400 de sesizari. Chiar daca foarte multe dintre acestea s-au dovedit a fi nefondate, au existat si cazuri reale de frauda, care au necesitat investigatii suplimentare.

,,Din cele 410 sesizari, in urma verificarilor efectuate, APIA a transmis catre DLAF un numar de 39 de sesizari, respectiv note de control rezultate in urma verificarilor, cu referire la nereguli si indicii de frauda, unde este posibil sa fie implicati si angajati ai APIA. De asemenea, 47 de note de control detaliate, insotite de anexe in baza carora sunt fundamentate aspectele mentionate, au fost inaintate catre Directia Nationala Anticoruptie, cinci note de control au fost transmise catre ANI, patru note au fost inaintate Comisiei de disciplina din cadrul APIA aparat central, iar 13 note de control au mers catre Comisia de disciplina din cadrul Centrelor Judetene ale APIA”, a mai adaugat directorul institutiei.

In situatia in care, ca urmare a descoperirii unor nereguli s-a impus recalcularea drepturilor acordate solicitantilor, la nivelul APIA au fost intocmite Procese verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE