Directorul AFIR anunta masurile prin care se pot accesa fonduri europene in 2018

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul AFIR, Ionut Chesnoiu a declarat in cadrul unui eveniment public ca achizitiile publice sunt o oroare, fie ca este vorba de cele finantate din fonduri europene fie din fonduri nationale, noteaza Agerpres.

,,Un lucru important, si zic eu ca ne va ajuta foarte mult in implementare, este faptul ca putem permite de la notificarea selectarii proiectului pentru finantare, putem deja sa demaram procedurile de achizitie. Stiu ca achizitiile publice sunt o oroare in toata Romania, fie ca vorbim de fonduri europene, fie ca vorbim de PNDL, fie de fonduri nationale pe programe’’, a afirmat Chesnoiu, intr-o intalnire cu producatori din judetul Dambovita.

AFIR lanseaza patru noi masuri, inclusiv pentru irigatii

Directorul a precizat ca in viitorul apropiat vor fi lansate inca patru masuri prin care fermierii pot accesa fonduri europene. Totusi, Chesnoiu a explicat ca modelul ghidurilor de finantare nu va fi schimbat foarte mult, pentru a asigura accesul facil al fermierilor la finantare.

,,Avem anul acesta si vom lansa in scurt timp noile masuri de finantare. Deja de saptamana viitoare suntem in grupurile de lucru, vom convoca comitetul de monitorizare si vom lansa si 4.1, 6.1, 4.2 si un pic mai tarziu irigatii. Nu se vor schimba foarte multe lucruri, am incercat sa pastram niste ghiduri cat de cat la acelasi nivel, la aceleasi prevederi ca cele trecute astfel incat sa nu va bulversam in creionarea cererilor de finantare. Am intervenit doar acolo unde a trebuit sa detaliem lucrurile care ne-au fost ridicate ca probleme intampinate de dumneavoastra, fie in accesare, fie in implementare’’, mai explica seful AFIR.

Fonduri europene pentru depozite de procesare fructe, o posibilitate

In cadrul evenimentului, acesta a abordat si un subiect de mare interes pentru producatorii si procesatorii de fructe, precizand ca exista posibilitatea accesarii de fonduri pentru depozite de procesare fructe.

,,Avem programe de finantare pentru depozite logistice de procesare, unde sprijinul public poate merge pana la 70%, daca e vorba de cooperative, daca nu, 50% si suma maxima cofinantata din bugetul UE este de 2,5 milioane de euro”, a spus Chesnoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE