AFIR a lansat oficial patru noi masuri prin care se pot accesa fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a lansat patru noi submasuri prin care se pot accesa fonduri europene. Submasurile lansate sunt: sM 4.1 ,,Investitii in exploatatii agricole’’, sM 4.2 ,,Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole’’, sM 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’ si sM 6.3 ,,Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’’.

Conform spuselor directorului AFIR, Ionut Chesnoiu, in curand va fi lansata si o masura prin care se pot face investitii in sisteme de irigatii. Reprezentantul institutiei sustine ca ghidurile de finantare ale noilor masuri nu vor fi schimbate, pentru a nu bulversa fermierii. Modificari au aparut doar la masurile care au avut nevoie de detaliere.

Ghidurile nou lansate de catre AFIR sunt in general legate de sprijinirea tinerilor fermieri, a micilor exploatatii agricole dar si de exploatarea, procesarea sau marketingul produselor agricole. Iata care sunt acestea:

1) sM 4.1 ,,Investitii in exploatatii agricole’’

Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” se incadreaza, conform Regulamentului (CE) 1305/2013, art.17, in masura 4 „Investitii in active fizice” – si contribuie la domeniile de interventie DI 2A „Imbunatatirea performantei economice a tuturor fermelor si facilitarea restructurarii si modernizarii fermelor, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piata, cat si a diversificarii agricole” si DI 5D „Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si de amoniac din agricultura”.

2) sM 4.2 ,,Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole’’

Submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul  produselor agricole” se incadreaza in masura 4. Investitii in active fizice – si contribuie la domeniile de interventie DI 3A Imbunatatirea competitivitatii producatorilor primari printr-o mai buna integrare a acestora in lantul agroalimentar prin intermediul schemelor de calitate, cresterea valorii adaugate a produselor agricole, promovarea pe pietele locale, a circuitelor scurte de aprovizionare, grupurilor de producatori si a organizatiilor interprofesionale si DI 6A Facilitarea diversificarii, a infiintarii si a dezvoltarii de intreprinderi mici si a crearii de locuri de munca.

3) sM 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’’

Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” are ca scop:

– instalarea pentru prima data a tinerilor fermieri, ca sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole;

– imbunatatirea managementului, cresterea competitivitatii sectorului agricol, precum si conformitatea cu cerintele de protectie a mediului, igiena si bunastarea animalelor si siguranta la locul de munca;

– submasura va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenti, cu domiciliul stabil in Romania cu un minim de cunostinte de baza, sa se instaleze ca sefi/ manageri ai exploatatiei;

– cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/ manageri de exploatatie;

– incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei nationale in general.

4) sM 6.3 ,,Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’’

Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” se incadreaza in masura 06 „Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor” si contribuie la domeniul de interventie  DI 2A „Imbunatatirea performantei economice a tuturor exploatatiilor agricole si facilitarea restructurarii si modernizarii exploatatiilor, in special in vederea cresterii participarii pe piata si a orientarii spre piata, precum si a diversificarii activitatilor agricole”.

Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” are ca scop:

– imbunatatirea managementului exploatatiei agricole de mici dimensiuni;

– cresterea orientarii catre piata si a veniturilor exploatatiilor agricole de mici dimensiuni.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE