Conform Institutului National de Statistica, productia de carne din luna martie a crescut fata de luna precedenta iar cele mai mari cresteri au fost inregistrate la carnea  de ovine si caprina. Si productia la carnea de porc si pasari a crescut, insa cea de bovine a inregistrat scaderi fata luna martie a anului precedent, noteaza Agerpres.

Totusi, productia la carnea de bovine a fost de 7.267 tone, cu o crestere de 16,9% fata de februarie 2018 cand au fost produse 6.215 tone dar comparativ cu luna martie a anului 2018, productia a scazut cu 4%.

In martie 2018 au fost sacrificate 47.000 capete bovine, cu 10.000 mai multe decat in februarie dar cu 2.000 mai putine decat in martie 2017.

Carnea de porc, crestere semnificativa a productiei

Fata de luna februarie, productia de carne de porc inregistrata in martie a crescut cu 28,2%, depasind 36.743 tone. Productia la carnea de porc din martie 2018 a depasit si cifrele inregistrate in aceeasi luna a anului precedent cu 22,2%, fiind sacrificate 431.000 animale.

Productia la carnea de ovine si caprine, crestere de 500%

Cea mai mare crestere din martie 2018 a fost inregistrata la carnea de ovine/caprine unde productia a fost de peste cinci ori mai mare comparativ cu februarie 2018. Productia la carnea de ovine/caprine a crescut si comparativ cu martie 2018 si a fost de 1,8 ori mai mare. In martie 2018 au fost sacrificate 926.000 capete animale, de noua ori mai mult decat in februarie 2018.

Si productia la carnea de pasare a inregistrat cresteri, insa nu la fel de spectaculoase precum cele la carnea de ovine/caprine. In martie 2018, productia de carne depasea 39.961 tone, in crestere cu 15,2% fata de cea din februarie 2018 si cu 10,4% fata de martie 2017. Comparativ cu februarie 2018, in martie au fost sacrificate cu 15,9% mai multe pasari si cu 8,8% mai multe decat in martie 2017.

De ce a crescut productia la carnea de ovine/caprine

Cresterea spectaculoasa a productiei pentru carnea de ovine si caprine se poate datorata atat programelor guvernamentale de sustinere a consumului carnii de oaie/capra cat si decizia unui mare lant de magazine de a deveni punct de desfacere pentru carnea de oaie autentic romaneasca. Totusi, unele voci pun aceasta crestere pe seama sarbatorilor Pascale si considera ca productia va reveni la valorile normale in lunile urmatoare.