Dorin Cojocaru, APRIL: Hypermarketurile nu platesc frunizorii nici la 90 zile, desi legea impune la 30 zile

Facebook
Twitter

Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), anunta ca firmele romanesti care vand prin intermediul hipermarketurilor se confrunta cu intarzieri foarte mari in privinta platilor, acestea depasind chiar 90 zile, desi legea impune un termen limita de 30 zile.

„Primesc foarte multe informatii din teritoriu ca marile hypermarket-uri au inceput un razboi (…) impotriva companiilor romanesti: nu platesc furnizorii nici la 90 de zile, desi Legea 321 impune max 30 de zile!”, a scris Dorin Cojocaru pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, presedintele APRIL precizeaza ca la ora actuala costurile de productie au crescut cu 20%, insa marile lanturi de magazine doresc reduceri de pret la furnizor.

„Costurile de productie au crescut cu 20%. Hypermarket-ul vrea reducere de pret la furnizor, dar la raft au ridicat pretul la consumator! Comentezi? Te delisteaza sau iti blocheaza comenzile. (…) Ne bagati pe noi in faliment? Ok, vor intra si fermierii romani in faliment pentru ca noi nu mai putem platii materiile prime!”, a mai spus Dorin Cojocaru in mesajul sau.

Una dintre cele mai importante modificari realizate in cadrul legii 321/2009 se refera la definirea unor termene de plata concrete intre comerciant si furnizor. Mai exact, un producator agricol trebuie sa-si primeasca banii intr-o perioada maxima de 30 zile calendaristice, in cazul produselor proaspete termenul maxim de plata fiind de 7 zile.

Incepand cu 15 ianuarie 2017 – in termen de 6 luni de la publicarea Legii nr. 150/2016 – comerciantii ce vand catre consumatorii finali produse din categoria carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie au obligatia ca minim 51% din produsele comercializate aferente acestor categorii sa fie aprovizionate „pe lantul scurt” de aprovizionare.

Acest „lant scurt” presupune lipsa unor intermediari si prezuma obtinerea produselor amintite de la producatori din Romania. Aceasta obligatie o au toti comerciantii cu o cifra de afaceri mai mare de 2 milioane euro.

Prin republicarea Legii nr. 321/2009 se identifica reglementarile privind comercializarea produselor agricole intr-un singur act normativ, ocazie cu care sunt modificate si termenele sau conditiile de plata din contracte. In acest sens, termenele de plata dintre comerciant si furnizor vor fi stabilite prin contract dar fara a se depasi o perioada de 30 zile calendaristice. Pentru produsele proaspete alimentare termenul de plata nu poate sa fie mai mare de 7 zile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE