MADR, eveniment pentru dezvoltarea sectorului ecologic din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 23 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a avut loc conferinta cu expertii statelor membre privind ”Oportunitati pentru locuri de munca, crestere si investitii: Dezvoltarea bioeconomiei si a sectorului ecologic din Romania”.

Conferinta a prevazut trei sesiuni si concluzii. In cadrul primei sesiuni a fost realizata o prezentare a contextului european referitor la bioeconomie si a biosectoarelor, cea de-a doua sesiune a cuprins evolutia acestui domeniu in Romania, iar in cadrul celei de-a treia sesiuni au fost dezbatute aspecte privind politicile si initiativele pentru dezvoltarea bioeconomiei in Romania.

Pe tot parcursul evenimentului a fost realizat un schimb constructiv de idei intre autoritatile romane si expertii din cadrul Comisiei Europene, pe de o parte si cei ai statelor membre, pe de alta parte, privind oportunitatile oferite de bioeconomie si sectorul cercetarii si inovarii. 

Lucrarile conferintei au fost deschise de Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, alaturi de care s-au aflat secretarii de stat Alexandru POTOR, Alexandru TACHIANU si Claudiu Sorin Rosu MARES, directori si experti ai directiilor de specialitate si ai institutiilor subordonate. Aceasta conferinta a reprezentat un prilej de a reuni la masa discutiilor experti in domeniu din cadrul mai multor institutii precum: Ministerul Energiei, Ministerul Cercetarii si Inovarii, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul de Finante, ASE, USAMV, precum si reprezentanti ai mai multor institute de cercetare.

In deschiderea interventiei sale, ministrul Petre DAEA a afirmat ca acest eveniment  reflecta un interes major pentru Comisia Europeana si perspectivele post 2020. Ministrul Daea a afirmat ca bioeconomia deschide noi posibilitati pentru sectorul agricol, iar biomasa trebuie sa reprezinte o solutie pentru nevoile prezentului si ale viitorului. Rolul MADR este acela de a colabora cu toate partile interesate pentru crearea premiselor in vederea dezvoltarii bioeconomiei si alinierea politicilor tarii noastre la obiectivele Comisiei Europene, de a reduce poluarea, deseurile si presiunea asupra resurselor naturale.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a subliniat ca o necesitate absoluta pentru bioeconomie este cooperarea internationala, iar bunele practici existente la nivel international si european au un rol important pentru a familiariza partile interesate din agricultura (comunitati locale, organizatii profesionale, federatii, asociatii de fermieri, producatori agricoli, investitori etc.) cu noi modele de afaceri din  bioeconomie.

Conferinta a fost organizata de MADR in colaborare cu Consortiul Industriilor Bio (Bio-based Industries Consortium), organizatie cu scop nelucrativ creata de Comisia Europeana in anul 2014, in scopul dezvoltarii industriilor de prelucrare a biomasei. Consortiul este un parteneriat      public-privat ce permite mobilizarea investitiilor in proiecte de cercetare si facilitati sau procese inovatoare, care produc produse de inalta calitate din biomasa.

Avand in vedere importanta acestui domeniu, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si-a propus ca pe durata Presedintiei romane a Consiliului UE, sa abordeze doua teme de interes: cercetarea in agricultura si bioeconomia, in cadrul unui Consiliu informal, ce urmeaza sa se desfasoare in iunie 2019.

Reamintim ca Romania este semnatara initiativei Europei Centrale si de Est pentru agricultura bazata pe cunoastere, acvacultura si silvicultura in bioeconomie (BIOEAST) – lansata de Grupul de la Visegrad plus Bulgaria, Croatia, Romania si Slovenia – care contribuie la dezvoltarea Spatiului European de Cercetare in sectoarele bioeconomiei (in special in agricultura).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE