Reprezentantii MADR, participare la un eveniment important. Care au fost subiectele dezbatute

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 19 noiembrie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), ce a avut loc in Belgia, la Bruxelles.

Printre subiectele aflate pe agenda Reuniunii Consiliului s-a aflat Pachetul de reforma a Politicii Agricole Comune post-2020 (PAC), respectiv Regulamentul privind finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC, precum si Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor (OCP) produselor agricole.

Receptie dedicata produselor romanesti, organizata la Bruxelles

In marja lucrarilor Consiliului din data de 19 noiembrie 2018, la sediul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana (RPRO), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in parteneriat cu Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Uniunea Europeana, a organizat o intalnire cu ministri agriculturii din statele membre, inalti functionari europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European.

Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a prezentat invitatilor, in cadrul unei expozitii, produse atestate traditional, sau cele dupa o reteta consacrata, produse montane, precum si produse inregistrate pe scheme de calitate europene, produse certificate ecologic, din toate zonele tarii.

Oaspetii au avut ocazia sa afle informatii despre semintele romanesti si autenticitatea produselor noastre, fiind prezentate in cadrul expozitiei: legume si fructe de sezon, dar si produse din lapte si carne, dulceturi, zacusca, produse din peste, bauturi spirtoase sau vinuri din Romania. Receptia, organizata in cinstea participantilor, a fost animata de bucatari vestiti si somelieri care au conturat imaginea ospitalitatii pe care romanii o arata ori de cate ori au ocazia peste granitele tarii noastre. Imagini sugestive din tara noastra au fost prezentate invitatilor pe tot parcursul evenimentului, acest fapt starnind interesul oficialilor europeni de a vizita Romania.

Produsele prezentate in cadrul evenimentului

Toti oficialii invitati au apreciat gustul preparatelor romanesti, precum si standardele de calitate ale produselor noastre prezentate in cadrul evenimentului organizat in incinta Reprezentantei Permanente a Romaniei la Bruxelles. Intalnirea face parte din lista evenimentelor premergatoare perioadei in care Romania detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Totodata, in 20 noiembrie 2018, a avut loc o intalnire a Trio-ului Romania, Finlanda, Croatia, ocazie cu care au fost puse in discutie dosarele gestionate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru perioada ianuarie- iunie 2019, cand Romania va detine Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene.

In cadrul intalnirii, ministrul Petre Daea a prezentat temele legislative aflate pe agenda europeana si stadiul acestora, subliniind prioritatile Romaniei pe domeniul agriculturii si pescuitului.

In interventia sa, ministrul Petre DAEA a punctat ca ”Trio-ul va acorda o atentie deosebita Politicii Agricole Comune avand in vedere importanta acesteia pentru securitatea alimentara, cresterea productivitatii, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, stabilizarea pietelor, precum si rolul cheie al acesteia pentru cetateni si societate in ansamblu privind protejarea mediului si adaptarea la schimbari climatice, generarea de locuri de munca si crestere economica, si nu in ultimul rand mentinerea viabilitatii zonelor rurale. Din aceasta perspectiva, bugetul PAC trebuie sa fie consistent pentru a oferi solutii adaptate si specifice pentru agricultura si dezvoltare rurala. Reducerea decalajelor poate fi realizata prin finantari adecvate in domeniul dezvoltarii rurale, precum si prin asigurarea unei convergente reale a platilor directe”.

Ministrul a precizat ca PC va pune un accent puternic pe deblocarea potentialului in materie de cercetare, inovare, formare si utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a imbunatati grija fata de mediu si clima, inclusiv prin utilizarea mai eficienta a resurselor.

De asemenea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a subliniat importanta colaborarii la nivel politic si de experti tehnici pentru a obtine rezultate comune in cadrul presedintiei Romaniei la Consiliul UE.

Informatii suplimentare

Asumarea pentru o perioada de sase luni a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene este o obligatie ce decurge din calitatea de stat membru si presupune un efort in directia consolidarii unei viziuni nationale cu privire la viitorul Uniunii Europene si cresterii capacitatii administrative necesare exercitarii acestui mandat. Conform traditiei, in aceasta perioada Romania va organiza evenimente informale care reprezinta o oportunitate de promovare a politicilor publice.

Exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene este un bun prilej pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a organiza o serie de actiuni de informare si promovare privind politicile aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, cu scopul de a face cunoscute produsele agroalimentare romanesti, atat in plan intern, cat si in plan international, cu efecte favorabile in ceea ce priveste echilibrarea balantei comerciale agricole prin recastigarea pietelor externe si nu in ultimul rand, prin cresterea competitivitatii produselor agroalimentare pe piata europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE