Noua masura care ar putea stopa taierile ilegale de paduri din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform INS, operatorii economici care se ocupa cu exploatarea forestiera au declarat ca in anul 2017 a fost exploatat un volum de lemn de 16,12 milioane metri cubi, mai mic cu 3,1% fata de 2016, noteaza Agerpres.

Volumul de lemn rotund a scazut cu 2,8% la 14,69 milioane mc, din cauza scaderii volumului de lemn exploatat. In volumul total de lemn rotund, ponderea cea mai mare o au speciile de foioase (63,9%), in timp ce speciile de rasinoase acopera 36,1%. Dintre speciile de foioase, lemnul de fag are ponderea cea mai mare, respectiv 33,7% din totalul lemnului rotund.

Principala destinatie a lemnului rotund a fost reprezentata de busteni, in proportie de 53,4%, cu 1,5 puncte procentuale mai putin fata de anul 2016, urmata de lemnul pentru foc in proportie de 34,8%, cu 0,6 puncte procentuale mai mult fata de anul anterior.

Taierile ilegale, inca la ordinea zilei

Cu toate acestea, taierile ilegale de paduri sunt inca foarte comune, 34 de cazuri inregistrandu-se in fiecare zi. Pentru a reduce acest fenomen, Greenpeace Romania a lansat o aplicatie intitulata „Forest Guardians”, prin care romanii pot semnala orice taiere ilegala de padure, relateaza Mediafax.

Functionalitatile aplicatiei

Potrivit lui Ciprian Galusca, coordonatorul campaniei de paduri si biodiversitate Greenpeace Romania, prin intermediul acestei aplicatii, utilizatorii pot semnala si pot urca imagini care pot fi suspecte si astfel pot descoperi taieri ilegale de paduri.

„Aplicatia are trei functionalitati de baza. Prima functionalitate consta in faptul ca utilizatorii pot monitoriza, cu ajutorul imaginilor satelitare, padurile virgine din Romania. Utilizatorii pot observa diferente in structura padurii, iar daca se observa diferente inseamna ca vorbim de interventii in padure, adica taieri, ceea ce in cazul padurilor virgine este complet ilegal. Celelalte doua functionalitati se adreaseaza celor care calatoresc si care ajung in zona montana, si care descopera locuri in care se taie si care pot fi suspecte. In acest caz, ultilizatorii pot completa un formular si pot urca fotografii in aplicatie. Sesizarile ajung la noi, iar noi le trimitem catre garzile forestiere”, a precizat Ciprian Galusca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE