MAP, noua masura pentru protejarea padurilor virgine din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, a semnat luni un protocol de colaborare cu Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania, in vederea intreprinderii demersurilor necesare pentru identificarea, cartarea si inscrierea in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania a noi suprafete de paduri.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Ministerul Apelor si Padurilor (MAP) si ONG-ul de mediu vor organiza consultari la nivelul Garzilor forestiere, pentru cumularea si analizarea datelor existente privind potentialele paduri virgine si cvasivirgine din Romania.

MAP va sustine acest proces participativ si transparent de identificare a padurilor virgine prin infiintarea grupurilor de lucru la care vor participa reprezentanti ai Garzilor forestiere si experti din cadrul WWF Romania. In cadrul acestor intalniri de lucru se vor analiza datele existente pana in prezent, rezultate in urma activitatii de identificare a padurilor virgine/cvasivirgine.

De asemenea, Ministerul Apelor si Padurilor va facilita, prin structurile teritoriale, procesul de documentare a datelor necesare validarii evaluarilor efectuate anterior, in vederea transpunerii in format GIS a amplasamentelor incluse in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.

„Acest protocol poate deschide o noua era in domeniul colaborarii dintre autoritatile publice si societatea civila in una din cele mai importante chestiuni in ceea ce priveste  protejarea naturii din Romania. Padurile virgine si cvasivirgine constituie o comoara de care noi trebuie sa ne ingrijim si pe care trebuie sa o transmitem urmasilor nostri. Impreuna vom intreprinde toate demersurile necesare in vederea realizarii obiectivelor propuse”, a subliniat ministrul Ioan Denes.

„Daca pana in 2011 padurile virgine nu erau cunoscute, ba din contra, ignorate de toata lumea, astazi putem spune ca s-a inteles valoarea lor si ne putem implica real pentru a le proteja, pentru noi si generatiile viitoare. Faptul ca prin acest protocol au fost asumate masuri care implica toti factorii interesati de padurile virgine ne confirma inca o data ca acestea reprezinta valori nationale si sunt importante pentru noi toti. Doar impreuna,  prin colaborarea dintre comunitatile locale, autoritati si ONG-uri, putem atinge aceste obiective”, a declarat Radu Melu, manager national Departament Paduri, la WWF Romania.

In urma incheierii acestui protocol, suprafetele de padure inscrise in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania, pe baza datelor existente, vor fi transpunse in format GIS de  Asociatia WWF Romania.

Conventia dintre cele doua institutii se va desfasura pe o perioada de doi ani si va intra in vigoare la momentul semnarii acesteia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE