Incepe repopularea gospodariilor afectate de pesta porcina. Porci santinela, introdusi deja in doua exploatatii din Buzau

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform sefului Directiei Agricole Judetene Buzau, Cosmin Florea, mai multi porci santinela au fost introdusi in doua exploatatii din judet, unde luna trecuta a fost depistat virusul pestei porcine africane, noteaza Agerpres.

„In cele doua exploatatii de la Panatau si Lunca, in care au fost neutralizati porci depistati cu virusul pestei porcine africane, au fost introdusi porci santinela, actiunea a fost realizata dupa ce exploatatiile au fost supuse operatiunilor de dezinfectie” a declarat Cosmin Florea.

Care este scopul porcilor santinela

Potrivit DAJ Buzau, porcii santinela vor fi introdusi in exploatatie, fiind monitorizati de medicii veterinari timp de 45 de zile. Ulterior, acestora le vor fi recoltate probe de sange si se va intreprinde examenul serologic pentru depistarea virusului PPA.

“In cazul in care, in urma analizelor efectuate, nu va fi evidentiata prezenta virusului PPA, se va declara focarul inchis si se vor repopula in conditii de biosecuritate toate exploatatiile din localitatile respective”, a mai declarat sursa citata.

Directorul DAJ Buzau a precizat ca introducerea porcilor santinela va continua saptamana viitoare si in localitatea Puiesti, urmand ca peste doua saptamani actiunea sa continue in Amara.

In judetul Buzau, in lunile septembrie si octombrie au fost confirmate patru focare de pesta porcina africana in localitatile Panatau, Lunca, Puiesti si Amara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE