Conform INS, Romania a importat in primele sase luni din anul 2018, carne si preparate din carne in valoare de 416 milioane de euro, cu 11,6% mai mult fata de aceeasi perioada din 2017, scrie Agerpres.
Totusi, valoarea exporturilor pentru aceasta categorie de produse a fost aproape de doua ori mai mica decat cea a importurilor, cifrandu-se la 209,5 milioane de euro.
Romania, deficit mare intre import si export
Deficitul marit dintre import si export la carne si preparate din carne este prezent de ani buni in tara noastra, fenomen care continua si in 2018.
In 2017, Romania a inregistrat un deficit de 853,9 milioane euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 53% fata de anul 2016, cand a raportat 557,4 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
MADR lauda cresterea exporturilor la produsele agroalimentare
„Romania a inregistrat o crestere cu 4,6% a exporturilor cu produse agroalimentare in anul 2017 fata de 2016, atingand o valoare de 6,23 de miliarde euro, ponderea cea mai mare fiind detinuta de materiile prime. Importurile Romaniei au inregistrat o valoare de 7,1 miliarde de euro, o pondere semnificativa avand-o produsele cu valoare adaugata”, conform MADR.
Anul trecut, in topul produselor importate s-a mentinut carnea de porc, cu o valoare de 475 de milioane de euro.
Petre Daea: „tinta pentru echilibrarea balantei comerciale cu carne de porc este de opt ani”
„Acum la importuri suntem undeva la 40-45% din consum carne de porc si aceste procent variaza pe perioade si in functie de consum intern si de perioada de valorificare a carnii de porc. Sunt oscilatii generate de piata”, afirma Daea.
Dupa spusele ministrului, importurile marite de carne de porc sunt necesare in conditiile in care cererea pietei este mai mare decat productia autohtona.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, Romania importa anual circa 230.000 tone de porci si carne de porc (circa 30.000 tone porci vii si 200.000 tone carne de porc), cheltuind astfel circa 350 milioane de euro pe carnea importata. In acelasi timp, tara exporta de aproape 60 de ori mai putin, adica aproximativ 4.000 tone de carne si produse din carne de porc.