Focar de pesta porcina intr-un judet important. 19 porci au fost deja eliminati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un numar de 19 porci au fost sacrificati in satul Doh, comuna Maeriste, dupa confirmarea aparitiei pestei porcine africane la o gospodarie, autoritatile judetene din Salaj aplicand un plan de masuri pentru controlul bolii, noteaza Mediafax.

Prefectul judetului, Florin Florian, a declarat ca in jurul focarului din localitatea Doh se stabileste o zona de protectie cu o raza de trei kilometri.

„A fost confirmata prezenta pestei porcine africane la o gospodarie din localitatea Doh, comuna Maeriste, astfel ca au fost sacrificati 19 porci din acea gospodarie. Pesta a aparut la o scroafa cu doi purcei. Am stabilit un plan de masuri pentru controlul pestei porcine africane in care se arata ca, incepand cu data sambata, 16 februarie, in jurul focarului din Doh se stabileste o zona de protectie cu o raza de trei km, incluzand localitatile Doh si Dumuslau, respectiv o zona de supraveghere cu o raza de 10 km, incluzand mai multe localitati din Salaj, si partial una din judetul Satu Mare”, a spus Florian.

Recensamant al populatiei de porcine in zonele afectate

Astfel, in zona de supraveghere se va realiza in perioada imediat urmatoare un recensamant al exploatatiilor cu porcine.

In plan sunt cuprinse si alte masuri, respectiv interzicerea deplasarii si transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala, si niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale.

O comisie va stabili modalitatea de despagubire a fermierului din Doh care a ramas fara cei 19 porci.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE