septembrie 29, 2022

Europarlamentar: „Guvernul a votat alocarea a zero euro pentru romanii afectati de pesta porcina”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul Siegfried Muresan acuza Guvernul si sustine ca Executivul a votat taierea fondurilor pentru pesta porcina. Acesta a mai spus ca Guvernul „saboteaza orice sansa ca fermierii romani afectati de pesta porcina africana sa fie despagubiti din fonduri europene”.

„Guvernul Dancila saboteaza orice sansa ca fermierii romani afectati de pesta porcina africana sa fie despagubiti din fonduri europene! Guvernul Romaniei a votat in Consiliul Uniunii Europene (UE) reducerea alocarilor pentru fermierii afectati de pesta porcina africana (PPA) in Bugetul UE 2019, la o saptamana dupa ce solicitasem in Parlamentul European cresterea cu 110 milioane de euro a alocarilor pentru PPA in bugetul UE de anul viitor”, a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Muresan mai spune ca a depus deja doua amendamente in Parlamentul European, pentru sustinerea romanilor afectati de virusul pestei porcine africane.

„In data de 30 august a.c., am depus in Parlamentul European doua amendamente la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2019 in care solicitam alocarea, in total, a 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectati de pesta porcina africana, inclusiv fermierii din Romania”, mai spune Siegfried Muresan.

Sprijinul pentru crescatorii afectati de PPA ar putea fi aprobat

Europarlamentarul mai spune ca a obtinut deja sprijinul grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, pentru sustinerea amendamentelor depuse.

„In urmatoarele doua luni voi lupta sa obtin sprijinul majoritatii Parlamentului European, al Comisiei Europene si al guvernelor celorlalte 27 de state membre pentru ca forma finala a bugetului sa cuprinda banii pentru fermierii afectati de pesta porcina”, explica acesta.

Teodorovici: „Romania nu a propus nicio taiere”

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a raspuns acestor acuzatii si a declarat ca Romania nu a propus vreo taiere a fondurilor europene si ca votul final pentru aceste fonduri va fi dat in noiembrie.

„Romania nu a propus nicio taiere. Din contra, colegii din diferite structuri, atat de la Bucuresti, cat si la nivelul Bruxelles-ului, si nu numai, au facut propuneri de majorare, astfel incat fermierii romani sa nu aiba nimic de pierdut, ci numai de castigat, in sensul de a primi mai multe fonduri. Si domnul ministru Daea a prezentat acest lucru, a spus de o discutie pe care a avut-o la nivel de comisar european si unde s-a reiterat sprijinul pentru fermierii din Romania. Deci nimic adevarat din cele spuse de domnul europarlamentar roman”, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la Digi24.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE