Meniu

INS: produsele alimentare care s-au scumpit in aceasta luna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ultimului raport INS, cartofii, legumele si conservele de legume s-au scumpit cel mai mult in decursul lunii octombrie fata de septembrie, relateaza Agerpres.

Astfel, pretul cartofilor a inregistrat o crestere cu 5,48%% in octombrie fata de septembrie si cu 29,11% fata de decembrie 2017, in timp ce legumele si conservele de legume s-au scumpit cu 6,87%, respectiv cu 21,48%. Ouale s-au scumpit cu 2,7% fata de septembrie, dar sau fost mai ieftine cu 24,19% raportat la decembrie 2017.

La polul opus, citricele si alte fructe meridionale s-au ieftinit cel mai mult in octombrie, respectiv cu 7,15% fata de luna septembrie, in timp ce, raportat la ultima luna a anului trecut s-au scumpit cu 6,12%. Pretul fructelor proaspete a inregistrat un recul fata de septembrie, cu 1,98% si cu 9,42% comparativ cu decembrie 2017.

Si pretul laptelui va creste in urmatoarea perioada

Dorin Cojocaru, presedintele APRIL, a precizat ca pretul laptelui se va majora in viitorul apropiat din cauza cresterii costurilor de transport, a lipsei infrastructurii rutiere si a cresterii salariului minim, care nu a fost bugetat de nimeni pe anul 2018.

„Materiile prime s-au scumpit, indiferent ca este faina, lapte, carne. Costurile pe transport au crescut, utilitatile, gaze si energie, taxe…. acum depinde cand or sa ne permita hipermarketurile sa intram la negociere pentru crestere, nu pentru coborare”, a explicat afaceristul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE