CE acorda un nou ajutor financiar crescatorilor de animale. Si fermierii din sectorul vegetal pot beneficia

Facebook
Twitter

Europarlamentarul roman Daniel Buda sustine ca Uniunea Europeana urmeaza sa ii despagubeasca pe fermierii ale caror exploatatii au fost afectate de animalele salbatice. Potrivit oficialului, aceasta masura urmareste despagubirea integrala a fermierilor afectati.

„Uniunea Europeana vine cu un ajutor imens pentru fermierii romani, impotriva animalelor de prada! Comisia Europeana vine din nou in sprijinul fermierilor din Romania si nu numai printr-o masura de despagubire in proportie de 100%, pentru daunele cauzate in ferme de animalele salbatice, inclusiv de lupi. Pana in prezent, doar 80% din investitii puteau fi rambursate prin ajutorul de stat insa decizia Comisiei modifica liniile directoare pentru a aduce aceasta rata la 100%”, a precizat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

CE va deconta si cheltuielile cu ingrijirea cainilor de paza

Mai mult, Comisia Europeana va acorda bani si pentru intretinerea cainilor de paza de la stane,dar si pentru cumpararea de caini.

„O alta noutate a masurii o reprezinta decontarea tuturor cheltuielilor pe care le-au realizat fermierii pentru a se apara de animalele salbatice, inclusiv cumpararea cainilor de paza, atat de indispensabili la stane. De asemenea, statelor membre li se va permite sa ramburseze 100% din costurile indirecte, cum ar fi costurile sanitar-veterinare rezultate din tratarea animalelor ranite si costul fortei de munca legata de cautarea animalelor disparute ca urmare a unui atac al unui animal protejat”, mai explica europarlamentarul.

Si fermierii din sectorul vegetal vor beneficia

Fermierii din sectorul vegetal care se confrunta cu astfel de probleme si investesc in sisteme de preventie, pot primi de asemenea finantare. Banii vor fi decontati din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) dar si din bugetul de stat.

„De rambursare integrala vor beneficia si fermierii din zona de vegetal sau crescatorii de animale care fac investitii in scopul de a preveni astfel de daune. In acest caz sunt prevazute fonduri pentru construirea de garduri electrice. Decontarea sumelor se va realiza din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) precum si de la bugetul de stat”, a incheiat oficialul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE