Meniu

INS: produsele alimentare s-au scumpit din nou in luna mai

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit datelor INS, trendul scumpirilor la produsele alimentare a continuat si in mai. Cartofii au continuat sa se scumpeasca, pretul acestora urcand cu 17,33% comparativ cu aprilie, iar topul scumpirilor continua cu citricele si alte fructe meridionale (plus 2,68%) si fructele proaspete (plus 2,49%, noteaza Agerpres.

Raportat la luna decembrie 2018, cel mai mult au crescut preturile la cartofi (plus 55,27%), alte legume si conserve din legume (plus 23,85%), citrice si alte fructe meridionale (plus 16,12%).

Potrivit sursei citate, in mai 2019, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,79% fata de aprilie si cu 4,6% raportat la decembrie 2018.

Alimentele la care s-au inregistrat scaderi de preturi

In mai, scaderi de preturi comparativ cu luna anterioara s-au inregistrat doar la oua (minus 2,27%), fasole boabe si alte leguminoase (minus 0,66%), telemea de oaie (minus 0,09%) si ulei comestibil (minus 0,04%).

Preturile de consum au crescut cu 0,46% in mai 2019, comparativ cu luna anterioara, si cu 3,22% fata de sfarsitul anului trecut (decembrie 2018), in timp ce rata anuala a inflatiei s-a mentinut la 4,1%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 5,24%, a marfurilor nealimentare cu 3,27% si a serviciilor cu 4,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica date luni publicitatii.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, la jumatatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,3% pentru 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE