Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a declarat ca trebuie sa avem coerenta in politici, de sus pana jos, pentru ca stilul acesta de ajutoare, la fiecare cate putin, ne-a adus astazi sa subventionam orice, noteaza Agerpres.
„Noi trebuie sa facem mai mult decat am facut pentru sector (agricultura ecologica n.r.) si din punct de vedere al investitiilor, al sustinerii tinerilor la creditare si la acordarea de ajutoare pe o perioada bine definita la aceste produse de o calitate foarte buna. Trebuie sa avem coerenta in politici, de sus pana jos, pentru ca stilul acesta de ajutoare la fiecare cate putin ne-a adus astazi sa subventionam orice, exceptand gugustiucul. Trebuie sa ne oprim odata cu astfel de interventii, daca vrem sa avem sectoare bine definite, sa raspundem consumatorului. El este proprietarul afacerilor din agricultura. Daca el va consuma produsul respectiv va ramane in piata, daca nu il va consuma, nu putem avea aceasta vocatie”, a explicat Botanoiu.
Botanoiu despre consumatorii romani: „30 de kilograme de zahar si doar 500 de grame de miere consum anual”
Oficialul a adus in discutie un alt lucru ingrijorator si anume obiceiurile consumatorilor. Dupa spusele sale, romanii consuma anual 30 de kilograme de zahar si doar 500 de grame de miere, desi declarativ toata lumea prefera produsele bio.
„Am constatat un lucru ingrijorator. Va dau doar doua cifre. 30 de kilograme de zahar consum anual si doar 500 de grame de miere consum anual pe cap de locuitor in Romania. Va dati seama unde ne ducem? Suntem declarativ toti eco, vrem eco, dar in momentul in care ne ducem la raft ne-am schimbat comportamentul si aici cred ca trebuie sa facem mai mult, noi toti. Deci pot spune ca 200 de fermieri din 10.000 si-au gasit calea. Acum in programul Tomate avem 19.500 de beneficiari. Vor intra castravetii, vinetele, ardeiul, ardeiul gras si kapia, vor fi subventionate productiile din arii protejate anul urmator. Poate vom merge mai mult pe domeniul acesta si mai putin pe lucerna si materii prime. Conteaza ceea ce cere consumatorul. Consumatorul trebuie sa aiba acces la produse de calitate mult mai buna. Astazi obezitatea a depasit numarul persoanelor sufereau de foamete”, a subliniat oficialul MADR.
El a sustinut ca romanii trebuie sa isi schimbe comportamentul, mai ales cand vine vorba de alimentele pe care le cumpara si le consuma, comportament care insa se schimba la raft, „oricat am fi de bogati”.