Pretul fructelor proaspete a continuat sa creasca in luna iunie fata de luna mai, urcand cu 5,81%, insa cartofii au inregistrat o reducere a preturilor cu 11,51%, se arata intr-un raport publicat de Institutul National de Statistica.
Cresteri de preturi a mai inregistrat categoria fructe si conserve din fructe, cu 4,43%, precum si cea a citricelor si alte fructe meridionale, cu 3,2%. La capitolul carne, scumpiri sunt la carnea de porc, cu 1,04% si la preparatele din carne, cu 1,01%.
Cresteri mai mici de preturi s-au constatat in luna iunie, fata de mai, la carnea de bovine (0,44%), carnea de pasare (0,21%), conserve din carne (0,76%) peste proaspat (0,43%), conserve si alte produse din peste (0,21%) si bere (0,40%).
Ieftiniri au inregistrat legumele si conservele de legume (8,01%), fasolea boabe si alte leguminoase (0,61%), telemea de vaca (0,17%) si ouale (0,27%).
In schimb, raportat la luna decembrie 2018, cartofii costa in iunie 2019 mai mult cu 37,39%, faina cu 3,82%, produsele de morarit cu 3,18%, painea cu 2,27%, zaharul cu 2,25% si untul cu 2,27%. De asemenea, cresteri se mai inregistreaza la fructe proaspete, cu 13,62%, citrice si alte fructe meridionale, cu 19,84%, fructe si conserve din fructe, cu 15,72%, legumele si conservele de legume, cu 14,81%, carnea de porc (3,86%), carnea de pasare (2,11%), carnea de bovine (2,75%).
Preturi mai mici raportat la decembrie 2018 se consemneaza doar la oua, cu 8,3%, si la fasolea boabe si alte leguminoase, cu 1,52%.
La marfurile nealimentare, in iunie fata de mai, ieftiniri s-au inregistrat la combustibili, cu 1,52%, dar fata de decembrie 2018 a fost o crestere de preturi de 4,6%.