Trei focare de pesta porcina intr-un judet important. Ce masuri au luat autoritatile

Facebook
Twitter

Pesta porcina africana a fost confirmata in inca trei localitati din judetul Dambovita, iar miercuri s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru a adopta masurile care se impun, se arata intr-un comunicat emis de prefectura Dambovita.

La sfarsitul lunii trecute si inceputul lunii iulie, la nivelul judetului, au mai fost confirmate focare de pesta porcina in Niculesti si Lunguletu.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Dambovita s-a intrunit astazi, 10.07.2019, ora 09,00, ca urmare a confirmarii aparitiei virusului de pesta porcina africana in judetul Dambovita, in mai multe gospodarii dupa cum urmeaza: comuna Niculesti, satul Movila: 1 gospodarie; comuna Razvad, sat Razvad: 1 gospodarie; comuna Lunguletu, sat Lunguletu: 2 gospodarii. Au fost adoptate, in cadrul sedintei, planurile de masuri privind controlul si combaterea acestei boli si au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere in confirmare de pesta porcina africana”, se precizeaza in comunicatul Prefecturii Dambovita.

Toti porcii din gospodariile afectate, eutanasiati

Potrivit documentului, s-a luat decizia uciderii tuturor porcilor din gospodariile afectate, urmand a se realiza supravegherea clinica a tuturor efectivelor porcine din localitate. Ca si in alte zone afectate de PPA, s-a dispus stabilirea unor zone de restrictie in jurul focarelor si interzicerea transportului de carne, pentru a se preveni raspandirea virusului.

„Precizam ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar din localitate, Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dambovita si autoritatilor locale. Totodata, solicitam sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor dispuse, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele acesteia; proprietarii ai caror animale sunt ucise vor fi despagubiti de catre stat. Reamintim ca pesta porcina africana (PPA) nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, ea avand un puternic impact la nivel economic si social”, potrivit comunicatului citat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE