Pesta porcina, confirmata intr-un judet din Oltenia. Ce masuri au luat autoritatile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seful DSVSA Valcea, Mihai Miclea, a anuntat ca pesta porcina Africana a fost confirmata la un mistret gasit mort, in urma cu mai bine de o saptamana, intr-o padure din comuna Golesti, noteaza Agerpres.

El a explicat ca s-au luat deja primele masuri pentru prevenirea raspandirii bolii, iar joi dupa amiaza a fost convocat de urgenta Consiliul Local pentru Combaterea Bolilor, in cadrul caruia au fost aprobate mai multe masuri de siguranta, pe o raza de 13 km in jurul locului in care a fost descoperit cadavrul mistretului.

„Confirmarea oficiala de pesta porcina africana a venit astazi, pentru un cadavru de porc mistret, gasit in fondul cinegetic 16 Goranu pe 4 iunie. Vreau sa mentionez ca, pana in prezent, boala nu este prezenta in gospodariile populatiei si, in urma anchetelor si verificarilor pe care le-am facut pana in momentul de fata, nu mai exista suspiciuni de pesta si la alti mistreti. In perioada imediat urmatoare, vom face insa in teritoriu, asta insemnand pe o raza de 13 kilometri, o inventariere a tuturor porcilor mistreti si a celor domestici. De asemenea, pe toata aceasta raza va fi pus in actiune planul specific pentru combaterea acestei boli, in functie de evolutia ei, urmand ca planul sa sufere si modificari daca vor aparea si alte cazuri de porci imbolnaviti”, a spus directorul DSVSA Valcea.

Cadavrul porcului mistret pentru care s-a confirmat pesta porcina africana a fost descoperit de un cioban, pe marginea unui curs de apa dintr-o padure din comuna Golesti, avand o parte din rat mancata cel mai probabil de animalele salbatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE