Suspiciuni de pesta porcina in doua judete importante. Reactia ministrului Agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat ca exista suspiciuni in ceea ce priveste prezenta pestei porcine in patru localitati din judetele Calarasi si Constanta. In judetele Bihor si Salaj, virusul nu a mai recidivat, noteaza Agerpres.

„Numai doua judete mai au suspiciuni. Este vorba despre Calarasi, unde sunt trei localitati, si una in Constanta. Va aduc insa o veste buna pentru tara, ca in zona Bihorului si Salaj nu a mai recidivat acest virus si acolo am trecut la faza a doua, care inseamna repopulare. Am trecut la etapa a doua printr-un program foarte clar, strict, coordonat, urmarit, analizat, implementat, urmarit zi de zi, de repopulare, adica introducerea porcilor santinela, pentru a vedea daca in locul respectiv exista sau va exista virusul (…) Porcii santinela sunt sub control sanitar veterinar si vor sta 45 de zile. Urmarim aceasta evolutie”, a spus ministrul.

El a precizat ca ofera aceste date in urma informatiilor pe care le detine din data de 8 octombrie, de la orele 20.30.

Daea: in fiecare zi se inchid focare de pesta porcina

Ministrul a mai precizat ca in fiecare zi se inchid focare de pesta porcina africana si, pe masura ce se ajunge la termenul respectiv, se fac repopulari de catre ANSVSA, in prezenta proprietarilor, apoi se urmareste evolutia animalului care defineste prezenta sau absenta virusului.

Intrebat daca estimeaza o majorare a pretului la carnea de porc in perioada Craciunului, ministrul a raspuns negativ. „Eu am fost in piata si indiferent unde ma duc, primul lucru pe care il fac este sa merg in piata sa vad care sunt preturile, daca ma duc la Botosani, daca ma duc la Slatina, daca ma duc la Bucuresti. Deci, pretul nu a crescut”, a afirmat Daea.

Daea, despre pesta micilor rumegatoare: „tot timpul sunt pericole, cand exista un virus in jurul tau”

In ceea ce priveste pericolul de extindere a virusului pestei micilor rumegatoare (ovine/caprine), care este activ in Bulgaria, Daea a subliniat ca tot timpul sunt pericole, “cand exista un virus in jurul tau”.

„Tot timpul sunt pericole si pentru noi a fost din 2012. Cand exista un virus in jurul tau, exista acest pericol. Insa masurile sanitar-veterinare au fost luate de autoritati”, a precizat seful MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE