septembrie 30, 2022

porci mistreti de vanzare

Pesta porcina africana, confirmata intr-un alt judet important din tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 23.11.2018, a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la un porc dintr-o gospodarie situata la periferia localitatii Rusanesti din judetul Olt.

Aceasta localitate se afla la aproximativ 3 km de granita cu judetul Teleorman, in apropierea zonei unde au confirmate cazuri de PPA la mistreti.

In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Din datele preliminare ale anchetei, aflate in desfasurare, a reiesit ca proprietarul porcului diagnosticat cu PPA are o stana in apropierea judetului Teleorman, unde, pe perioada verii a crescut si porci.

Gospodaria din localitatea Rusanesti a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei.

Masurile luate de autoritati

De asemenea, medicii veterinari din cadrul DSVSA Olt au prelevat probe de la porcii fiului proprietarului gospodariei afectate, probe care au fost trimise catre laborator.

Pentru a preveni raspandirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt a dispus, conform planului de masuri adoptat, ecarisarea carcasei si instalarea filtrelor rutiere.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Proprietarii vor fi despagubiti

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificata si completata prin HG nr. 484/2018.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand insa impact la nivel social din punct de vedere economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE