Cooperativa Tara Mea, coordonator al programului „Alege Oaia”, urmeaza sa investeasca 6 milioane de euro intr-un abator destinat carnii de oaie si un spatiu de transare cu o capacitate de 50 de tone pe zi, noteaza Agerpres.

Investitorul a semnat un parteneriat cu cele trei federatii si 10 asociatii de oieri din Romania, care aduna circa 95% din productia romaneasca de carne de oaie. De altfel, Cooperativa a devenit coordonatorul de proiect pentru programul ‘Alege Oaia!’, in cadrul caruia s-a ocupat de intregul proces de la sacrificare, la transare, ambalare si livrare catre hipermarketuri.

Procedurile de transare si sacrificare dintr-un abator

„Sacrificarea animalelor nu este o problema, dar transarea este complicata. De exemplu, intr-un abator, ai comenzi de 200 de animale pe serii, si nu de 2.000. Asta inseamna ca sala de transare trebuie igienizata inainte, se transeaza cele 200 de oi, dupa care se dezinfecteaza din nou, pentru a se putea relua transarea la porc. Sunt doar doua abatoare pentru ovine in Romania, dar lucreaza doar pentru export”, a explicat Florin Burculescu, presedintele Coopertivei Tara Mea.

Si fermele care fac parte din Programul national pentru carne de porc 100% romaneasca au inceput sa fie populate de catre cooperativa, livrandu-se pana la 1.000 de capete pe zi.

Reprezentantii organizatiei Tara Mea sustin ca in prezent, abatoarele controleaza piata carnii, iar fermierii nu pot obtine profit din pricina fluctuatiilor artificiale de pret. Sub umbrela Cooperativei activeaza aproximativ 800 de fermieri cu activitati de la cultivarea legumelor, la procesarea lactatelor si a carnii de porc, oaie si pasare.