septembrie 28, 2021

O tara importanta va cumpara grau de la fermierii romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Siria a decis ca va importa 1,5 milioane tone de grau in acest an, in conditiile in care achizitiile de pe piata locala nu vor asigura necesarul tarii. Principala tara din care se va cumpara graul este Rusia, insa oficialii sirieni au declarat ca sunt interesati si de grau provenit din Romania si Bulgaria, noteaza Agerpres.

“Suntem inca la inceputul sezonului de achizitii de pe piata interna, care a demarat in urma cu aproximativ 20 de zile, insa estimam ca achizitiile de pe piata locala se vor situa in acest an intre 500.000 si 600.000 de tone”, a precizat ministrul sirian al comertului.

Oficialul a mai spus ca Siria dispune de rezerve de grau care sa-i asigure consumul pentru cel putin opt luni si a explicat ca aceasta este o realizare, in conditiile in care tari ca Egipt si Algeria au rezerve de grau pentru trei, respectiv patru luni. ,,Uitati-va la Egipt, de exemplu, au rezerve pentru trei luni iar Algeria pentru patru luni”, a adaugat oficialul.

Cat plateste Siria pentru tona de grau

Siria plateste fermierilor sai un pret de 175.000 de lire siriene (400 de dolari) pentru fiecare tona de grau si o suma suplimentara de 30.000 de lire siriene drept subventii de transport. “Preturile noastre sunt mai mult decat excelente, in timp ce in Turcia sunt de aproximativ 225 dolari per tona, la noi sunt de aproape 500 de dolari”, a spus ministrul sirian.

Decalajul dintre necesitati si productia locala va fi acoperit prin organizarea unor licitatii pentru achizitii de pe piata internationala, licitatii organizate de Agentia de stat pentru achizitia de cereale din Siria (Hoboob). Aceasta entitate a anuntat deja o licitatie cu data limita 2 iulie pentru achizitia a 200.000 de tone de grau din Rusia, Romania sau Bulgaria.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE