grau de vanzare

Rusia acapareaza inca o piata importanta de grau. Fermierii europeni vor fi afectati

Facebook
Twitter

Intrarea Rusiei pe piata de grau din Algeria i-ar putea afecta serios pe producatorii europeni de grau, in special pe cei din Franta. In prezent, Algeria ocupa locul patru in topul celor mai mari cumparatori de grau din lume, relateaza Agerpres.

In prezent, Franta este cel mai mare furnizor de grau al Algeriei, care cumpara cantitati mari de grau de peste hotare pentru a-si hrani populatia. Insa in ultima vreme au aparut speculatii potrivit carora relatiile comerciale dintre Franta si Algeria ar putea fi subminate de Rusia care poate sa ofere grau la preturi mai mici.

Au inceput negocierile intre Algeria si Rusia cu privire la incheierea unui acord

Rusia si Algeria au purtat deja o serie de discutii cu privire la extinderea relatiilor comerciale, iar o delegatie algeriana chiar s-a intalnit cu reprezentantii Oficiului de stat pentru calitatea cerealelor din Rusia. In viitorul apropiat, Rusia va livra o proba de grau, pentru a-i fi analizata calitatea.

„Daca Algeria decide sa isi deschida usa pentru graul rusesc de panificatie, acesta ar fi un cutremur care s-ar resimti pe piata mondiala. Ar fi un cosmar pentru exporturile franceze”, a apreciat Gabriel Omnes, analist la firma de consultanta Strategie Grains.

Graul rusesc acapareaza tot mai multe piete externe

In ultimii ani, fermierii europeni au avut dificultati in a concura cu graul ieftin rusesc, cedand treptat teren pe principalele lor piete de export. In sezonul care s-a incheiat in luna iunie a acestui an exporturile UE de grau au scazut cu 16% in timp ce livrarile Rusiei au atins o noua valoare record.

Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, in sezonul actual livrarile de grau ale UE au scazut cu aproximativ o treime comparativ cu perioada similara a sezonului trecut, iar peste 40% din livrarile UE au fost destinate Algeriei.

Franta, cel mai mare cultivator si exportator de grau din UE, mizeaza pe piata din Algeria dupa ce vanzarile sale de grau pe alte piete s-au diminuat. Franta a pierdut deja cote de piata in tari precum Maroc, Camerun si Senegal, dupa o recolta proasta in sezonul 2016-2017.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE