FAO: s-au ieftinit alimentele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), preturile alimentelor la nivel mondial au scazut in septembrie, comparativ cu luna precedenta. Principalele ieftiniri au fost cele la grau, uleiuri vegetale si lactate, noteaza Agerpres.

FAO publica lunar propriul sau indice global al preturilor la produsele alimentare (Food Price Index), care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In septembrie, acest indice a scazut la 165,4 puncte, de la 167,7 puncte in august.

In paralel, FAO a anuntat joi ca se asteapta in 2018 la o recolta mondiala de cereale de 2,591 miliarde tone, cu 63 de milioane tone, sau 2,4%, mai putin decat productia record inregistrata in 2017. Noile prognoze ale FAO pentru productia mondiala de grau in 2018 au fost mentinute aproape neschimbate, la 722,4 milioane tone, cea mai mica valoare inregistrata dupa 2013.

Cel mai semnificativ declin lunar al preturilor s-a inregistrat in septembrie la porumb, analistii asteptand o productie ridicata in SUA. Si pretul graului a scazut, reflectand perspectivele unei recolte mai mari in Rusia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE