FAO: pretul alimentelor scade pentru prima data in 2018

Facebook
Twitter

Productia agricola globala creste constant in cazul majoritatii produselor de baza, atingand niveluri record in anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produselor lactate si peste, in timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la maxim, conform unui raport anual de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura.

Raportul subliniaza rolul important jucat de comertul agricol in promovarea securitatii alimentare, subliniind necesitatea unui mediu de politici comerciale incurajator.

Raportul OCDE-FAO privind Agricultura 2018-2027 [1] vede o diminuare a cresterii cererii mondiale de marfuri agricole si produse alimentare, anticipand in acelasi timp continuarea imbunatatirii productivitatii in acest sector. Drept rezultat, preturile la produsele agricole se asteapta sa ramana scazute pentru urmatorul deceniu.

Raportul, prezentat la Paris de SECRETARUL GENERAL AL OCDE, ANGEL GURRÍA, si DIRECTORUL GENERAL AL FAO, JOSÉ GRAZIANO DA SILVA, atribuie diminuarea cererii la o decelerare a cresterii cererii in economiile emergente majore, stagnarea consumului pe cap de locuitor a alimentelor de baza si un declin continuu in ratele globale de crestere a populatiei.

Raportul constata ca productia globala de produse agricole si de peste este prognozata sa creasca cu aproximativ 20% in deceniul urmator, dar cu variatii considerabile intre regiuni. Cresterea puternica este asteptata in regiunile in curs de dezvoltare cu crestere rapida a populatiei, inclusiv in Africa Subsahariana, Asia de Sud si de Est, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In schimb, se estimeaza o diminuare a productiei in tarile dezvoltate, in special in Europa de Vest.

Prognozele din raport arata ca slabirea cererii la nivel mondial va persista in deceniul urmator, pe fondul scaderii nivelului de crestere a populatiei, a consumului stabil per capita pentru alimentele de baza si incetinirii cresterii cererii pentru produsele din carne. Declinul cresterii cererii pentru produsele din carne va afecta cererea de cereale si de produse proteice utilizate in hrana pentru animale.

Cu stagnare a consumului si o productie in crestere, se estimeaza majorarea comertului cu produse agricole si peste cu aproximativ jumatate din rata deceniului precedent. Se asteapta ca exporturile nete sa creasca din tarile si regiunile cu productie abundenta, in special din America. Tarile cu o crestere ridicata a populatiei, in special in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Africa Subsahariana si in Asia, vor inregistra o crestere a importurilor nete.

„In timp ce este prognozata cresterea exporturilor din tarile si regiunile cu suprafete mari de terenuri, in special in America, multe tari mai sarace, cu populatii in crestere si resurse terestre limitate, vor fi din ce in ce mai dependente de importurile de alimente pentru a-si hrani oamenii”, a spus Gurría. „Este esential ca exportatorii si importatorii sa aiba acces la un mediu deschis si previzibil de politici comerciale”.

„Revolutia verde a secolului trecut a sporit considerabil capacitatea mondiala de a se hrani, dar acum avem nevoie de o revolutie durabila”, a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva. „Aceasta include abordarea sistemelor agricole ce utilizeaza intensiv resursele si genereaza costuri ridicate pentru mediu.

Solurile, padurile, apa, calitatea aerului si biodiversitatea continua sa degradeze. Trebuie sa adoptam sisteme alimentare durabile si productive care sa ofere alimente sanatoase si nutritive, pastrand, in acelasi timp, mediul si biodiversitatea „.

Cererea de cereale si ulei vegetal pentru productia de biocombustibili este de asteptat sa nu se schimbe pe parcursul perioadei prognozate, spre deosebire de ultimul deceniu, cand extinderea biocarburantilor a dus la cererea suplimentara de cereale de peste 120 de milioane de tone, predominant porumb. Avand in vedere ca politicile existente in tarile dezvoltate nu vor sustine expansiunea biocarburantilor, majoritatea cresterii cererii va proveni din tarile in curs de dezvoltare care au introdus politici care favorizeaza utilizarea biocarburantilor. In special, este de asteptat ca utilizarea trestiei de zahar pentru productia de biocarburanti sa creasca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE