Lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand accesezi fonduri europene pentru prima data

Facebook
Twitter

Accesarea de fonduri europene prin FEADR presupune o strategie bine pusa la punct si o serie de obiective bine stabilite. Un fermier aflat la inceput de drum poate intampina dificultati atunci cand acceseaza fonduri europene pentru prima oara, iar procedurile complicate il pot descuraja.

Totusi, exemplul fermierilor care au reusit deja sa-si infiinteze o afacere agricola prin fonduri europene ne confirma ca procedurile, desi complicate, sunt realizabile atat timp cat avem o strategie bine stabilita si solicitam ajutor de la persoane experimentate sau de la fermieri care au reusit deja sa demareze un proiect prin fonduri europene.

Iata care sunt aspectele de care trebuie sa tinem cont atunci cand decidem sa accesam fonduri europene, pentru a ne asigura ca proiectul nostru de finantare va fi aprobat si ca vom putea in sfarsit sa ne infiintam afacerea mult visata in agricultura.

1) Ghidul solicitantului

Toate masurile prin care se pot accesa fonduri europene contin un ghid al solicitantului, in care sunt incluse toate conditiile si instructiunile necesare. In acest document vom gasi informatii despre conditiile de eligibilitate, intensitatea sprijinului sau modalitatile de implementare a proiectului, astfel incat sa fim pregatiti si sa cunoastem toate detaliile.

Ghidurile solicitantului aferente fiecarei masuri ne ofera informatii concrete despre toate investitiile eligibile, despre modul in care putem sa ne dezvoltam afacerea si despre cum sa completam corect cererea de finantare.

2) Intocmirea cererii de finantare

Cererea de finantare este un document extrem de complex, care necesita anumite pregatiri. Inainte de completarea cererii, fermierul ar putea fi nevoit sa intreprinda un studiu de fezabilitate, sa obtina documentatii de avizare pentru lucrarile ce urmeaza a fi realizate prin fonduri europene sau anumite autorizatii sanitar-veterinare.

Pentru ca aceste proceduri sunt complicate si consumatoare de timp, recomandam colaborarea cu un consultant, specializat in realizarea proiectelor de finantare. Ajutorul unui profesionist ne poate scurta timpul de atragere a fondurilor europene si ne poate creste sansele de succes.

3) Obtinerea rapida a sprijinului

In cazul in care proiectul nostru a fost declarat eligibil si cererea de finantare ne-a fost aprobata, autoritatile competente urmeaza sa vireze in curand prima transa din sprijinul financiar pe care tocmai l-am accesat.

Totusi, multi fermieri se plang ca perioada de asteptare pana la primirea banilor poate fi destul de indelungata si ca uneori, intreaga investitie are de suferit de pe urma acestei amanari. In acest caz, cel mai indicat este sa contractam un credit bancar, care va fi acoperit automat atunci cand autoritatile vor onora plata sprijinului financiar. Acest site ne pune la dispozitie mai multe solutii de credit punte, dar si de obtinere a unui certificat digital, pentru simplificarea procedurilor de completare a documentatiei.

4) Achizitiile

Procedura de achizitie pentru bunuri si lucrari aferente proiectului poate incepe inca din momentul in care primim Notificarea de selectie a proiectului. Totusi, aceste achizitii vor fi facute din fonduri proprii (sau din creditul punte), urmand ca suma sa fie decontata la primirea sprijinului.

Totusi, in cazul in care achizitiile intreprinse de noi nu sunt compatibile cu masura prin care am accesat fondurile europene, cheltuielile pot fi considerate neeligibile si nu vor fi decontate. De aceea, este extrem de important sa verificam temeinic lista cheltuielilor eligibile chiar si dupa ce obtinem finantarea, pentru a evita astfel de situatii si pentru a fi siguri ca sumele cheltuite ne vor fi rambursate in totalitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE