Preturile produselor alimentare la nivel international au scazut in luna octombrie. Scaderea preturilor la lapte, carne si uleiurile vegetale au compensat cresterea preturilor la zahar, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite.

Indicele FAO pentru preturile la alimente [1] – o estimare a modificarii lunare a preturilor internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare, a inregistrat in medie 163,5 puncte in luna octombrie, in scadere cu 0,9% fata de septembrie si cu 7,4% sub nivelul anului precedent.

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a inregistrat  un declin cu 4,8% fata de luna precedenta si cu 34% sub nivelul maxim atins in februarie 2014. Preturile mai mici reflecta cresterea ofertei de export pentru toate produsele lactate majore, in special din Noua Zeelanda.

Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut cu 2,0% fata de luna septembrie. Preturile la carnea de ovine, porcine, bovine si carnea de pasare au inregistrat scaderi, datorate in mare parte, ofertei abundente de export.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 1,5%, cea de-a noua scadere lunara consecutiva, ajungand la cel mai scazut nivel din aprilie 2009. Scaderea a fost determinata in principal de cererea mica de importuri de ulei de palmier si de stocurile mari detinute de principalele tari exportatoare. Preturile internationale pentru uleiului de soia au crescut usor.

Indicele FAO pentru preturile la cereale a revenit, in crestere cu 1,3% fata de luna septembrie, in special datorita cotelor mai ferme de porumb din Statele Unite ale Americii. Preturile la orez, dimpotriva, au scazut, partial influentate de fluctuatiile valutare care au afectat pretul pentru soiurile de orez aromate si Japonia.

Indicele FAO pentru preturile la zahar a crescut cu 8,7%, in special ca urmare a perspectivelor negative de productie legate de conditiile climatice din India si Indonezia, precum si datorita cresterii ratei de utilizarea a trestiei de zahar din Brazilia pentru producerea etanolului.

Prognozele mondiale pentru productia de cereale au crescut

FAO a imbunatatit prognozele pentru productia globala de cereale in 2018 la 2 601 milioane de tone, in primul rand datorita estimarilor mai mari pentru productia de grau in Canada si China.

Cu toate acestea, noua previziune ramane cu 2,1% mai mica decat nivelul inregistrat in 2017. Productia globala de orez in acest an este de asteptat sa depaseasca nivelul de referinta al anului trecut, cu 1,3%, ajungand la 513 milioane de tone, potrivit ultimului Raport al FAO privind Cererea si Oferta de Cereale [2].

Productia mondiala de grau in 2018 este acum estimata la aproximativ 728 milioane de tone, marcand un declin de 4,3% fata de anul precedent. Culturile de grau de iarna, care urmeaza sa fie recoltate in 2019, sunt in prezent insamantate in emisfera nordica, in timp ce in Uniunea Europeana, Statele Unite si India, preturile bune sunt de asteptat sa stimuleze o crestere a plantarilor pentru urmatorul sezon.

Productia globala a cerealelor grosiere se estimeaza la 1 360 milioane de tone, o scadere de 2,2% fata de 2017. In prezent, tarile din emisfera sudica planteaza cereale grosiere, iar prognozele la moment indica o extindere a plantatiilor de porumb in America de Sud.

FAO se asteapta ca utilizarea cerealelor la nivel mondial sa creasca cu 0,2%, pana la un  record de 2 653 milioane de tone, stimulata de utilizarea mai mare a furajelor si a utilizarii industriale a porumbului, in special in China si Statele Unite. Utilizarea graului pentru consumul alimentar se asteapta sa creasca cu 1,0%, iar cea pentru orez sa creasca cu 1,1%.

La nivel mondial, stocurile de cereale la sfarsitul sezoanelor din 2019 sunt acum prognozate pentru a ajunge la aproape 762 milioane de tone, cu aproximativ 6,5% sub nivelul lor record inregistrat la deschiderea acestor sezoane.

Stocurile de cereale furajere se asteapta sa scada pentru prima data in sase ani, iar cele de grau sa scada cu 4,5%, cu cele mai mari scaderi inregistrate la exportatorii majori. In schimb, stocurile de orez la nivel mondial se asteapta sa creasca cu 2,6%, pana la 176,6 milioane de tone.

Comertul international cu cereale este in prezent prognozat sa scada cu 1,1% fata de nivelul record al anului 2017/18, cu tranzactiile cu grau si orez in proces de scadere. Comertul mondial cu cereale furajere este prognozat sa ramana aproape de nivelul inregistrat in anul precedent, la aproximativ 195 de milioane de tone, volumul de porumb crescand in timp ce volumul de sorg fiind in scadere.