Comisia Europeana, ingrijorata de acordurile comerciale nefavorabile fermierilor europeni. Ce masuri s-au luat

Facebook
Twitter

Statele europene asteapta ca in cateva saptamani, Comisia Europeana sa publice un studiu cu privire la efectele cumulative ale acordurilor comerciale incheiate de UE, in special in agricultura, noteaza Agerpres.

„Ideea este sa avem o abordare mai globala a efectelor acordurilor de liber schimb in anumite sectoare, cum este agricultura”, care este un domeniu deosebit de sensibil in Europa, a explicat ministrul belgian al Afacerilor Externe, Didier Reynders, a carui tara a fost la originea acestei solicitari.

„Nu este suficient sa spunem ca efectul unui acord comercial este marginal. Atunci cand este vorba de un acord, acest lucru poate fi adevarat, insa situatia se schimba cand este vorba de cinci sau zece acorduri”, a subliniat ministrul belgian al Afacerilor Externe, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor Comertului din UE, organizata la Innsbruck (Austria).

Comisarul european pentru comert Cecilia Malmstrom „este dispusa relanseze o dezbatere”, a spus Didier Reynders, precizand ca se asteapta la un raport cu privire la acest subiect din partea Comisiei „in cateva saptamani, poate chiar cateva zile”. Precedentul raport al Executivului european cu privire la acest subiect dateaza din 2016.

„Vrem ca cifrele sa fie prezentate in mod clar”, a insistat oficialul belgian

Acordurile incheiate recent de UE, precum cele cu Canada sau Japonia, includ cote pentru anumite produse agricole, de exemplu la carnea de vita, care ii ingrijoreaza pe producatorii europeni. Negocierile in curs cu privire la alte acorduri, in special cele cu tarile Mercosur, sunt de asemenea foarte delicate in ceea ce priveste agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE