Fermierii europeni se plang ca primesc doar 21% din valoarea produselor alimentare. Ce masuri ia UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Parlamentul European ia in calcul sa adopte noi reguli care sa reglementeze mai bine relatiile din producatori si comercianti, cu scopul de a stopa practicile comerciale neloiale, noteaza Euractiv.

La inceputul acestei luni, Comisia de Agricultura a Parlamentului European a aprobat noi reguli pentru o protectie sporita a fermierilor si micilor producatori impotriva practicilor abuzive ale marilor grupuri comerciale.

Fermierii din UE spun ca ei incaseaza, in medie, 21% din valoarea produselor alimentare, in timp ce 28% ramane la procesatori si 51% la comercianti.

Comisia Europeana, propunere pentru interzicerea practicilor neloiale

In aprilie, Comisia Europeana a propus o propunere legislativa privind interzicerea celor mai daunatoare practici neloiale din cadrul lantului de aprovizionare cu alimente.

Eurodeputatul Paolo de Castro a spus ca, daca proiectul nu intra la vot in sesiunea de saptamana viitoare, urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului este in noiembrie, astfel ca negocierile in trialog (intre Parlament, Comisie si Consiliu)  nu vor incepe decat in decembrie, in ultimele zile ale presedintiei austriece a Consiliului. „Va trebui apoi sa incepem de la zero cu presedintia romana, iar ultima sesiune plenara a Parlamentului este in martie”, a mentionat de Castro.

Prin aceasta directiva, UE intentioneaza sa corecteze dezechilibrele din lantul alimentar dintre marile companii si partenerii comerciali ai acestora, companii mici cu putere redusa de negociere, precum micile exploatatii agricole. Dar eurodeputatii din Comisia de agricultura au extins sfera de actiune, tintind toti actorii din lantul de aprovizionare, nu doar marii cumparatori si micii producatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE