CE: o treime din albinele UE, in prag de disparitie

Facebook
Twitter

Conform Comisiei Europene, una din zece insecte polenizante este aproape de extinctie. Mai mult, o treime din totalul efectivului de albine si fluturi din Europa este amenintata cu disparitia.

Comisia propune prima initiativa a UE de a solutiona declinul insectelor polenizante salbatice. Noile masuri includ un nou indicator pentru imbunatatirea monitorizarii si a datelor si o mai buna coordonare a actiunii UE in diferite sectoare si politici pentru a aborda implicatiile sociale si economice ale declinului insectelor polenizante.

Obiectivele Initiativei UE privind polenizatorii au stabilit o perspectiva pe termen lung catre 2030, cu o serie de actiuni pe termen scurt care urmeaza sa fie puse in aplicare pana in 2020. Pana la sfarsitul anului 2020, Comisia va revizui progresele inregistrate in punerea in aplicare si, daca va fi necesar, va propune actiuni ulterioare.

,,Viitorul fermierilor nostri si buna-starea comunitatilor noastre rurale depind de un ecosistem sanatos si de o biodiversitate bogata. Munca asidua a insectelor polenizante salbatice ne permit sa beneficiem de aceste facilitati. Chiar daca munca lor este gratuita, este important sa prezervam elementele si serviciile oferite de natura, care stau la baza existentei umane. Trebuie sa actionam rapid, pentru a stopa declnul lor”, a declarat Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.

Masuri luate de UE

In urma cu cateva saptamani, UE interzicea folosirea pesticidelor pe baza de neonicotinoide, dupa ce s-a dovedit ca acestea sunt extrem de periculoase pentru albine.

,,UE a interzis recent folosirea in exterior a trei pesticide, cunoscute drept neonicotinoide, care s-au dovedit extrem de daunatoare, atat pentru albinele domestice cat si pentru cele salbatice. Initiativa de astazi demonstreaza dedicarea noastra totala in a proteja insectele polenizante, printr-un pachet vast de masuri”, a spus Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru Sanatate si Securitate Alimentara.

Obiectivele programului UE de sustinere a insectelor polenizante fac parte dintr-un cadru mai amplu care se intinde pana in anul 2030. Pana la sfarsitul anului 2020, Comisia va verifica progresul actualelor masuri, iar daca situatia o va cere, se vor propune noi solutii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE