septembrie 28, 2021

UE: fermierii romani ar putea fi penalizati daca autoritatile nu se conformeaza. MADR ia masuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La sfarsitul lunii martie, Comisia Europeana solicita Romaniei sa-si ajusteze modalitatea de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodariile individuale. In cazul in care tara noastra nu s-ar fi conformat, Comisia ameninta ca producatorii romani nu vor mai avea dreptul sa exporte produse pe piata europeana.

In acest sens, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care sa reglementeze modul de neutralizare a animalelor moarte si de asigurare a securitatii alimentare. Prin acest act normativ se incearca implementarea unui mecanism de colectare, transport si eliminare a animalelor moarte.

Care sunt schimbarile preconizate

In primul rand, in actul normativ se introduce o definitie pentru ,,animalele moarte’’ si anume:  animalele ucise prin eutanasie, cu sau fara diagnostic exact, ori care au murit, inclusiv animalele nascute moarte sau nenascute, in cadrul unei ferme sau in orice alt spatiu ori in timpul transportului, dar care nu au fost sacrificate pentru consumul uman.

Conform documentului, Consiliile Judetene vor avea responsabilitatea de a asigura neutralizarea animalelor moarte provenite din gospodariile crescatorilor individuali, prin incheierea de contracte cu unitati de ecarisare specializate.

Resursele financiare necesare realizarii activitatii de colectare, transport, depozitare si neutralizare a animalelor moarte de catre consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prevazute la alin. (3), se asigura, integral, prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetele locale ale judetelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucuresti, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.”

Sprijin financiar pentru neutralizarea animalelor moarte

,,Pentru activitatea de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodariile crescatorilor individuali de animale, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor stabilesc categoriile de servicii pentru desfasurarea activitatii de neutralizare a animalelor moarte pentru care se acorda sprijin financiar, cheltuielile eligibile, cuantumul sprijinului financiar si modul de acordare a acestuia, prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonante, in baza prevederilor din partea a II-a, capitolul I, sectiunea 1.2.1.4 «Ajutoarele pentru animale moarte ale Orientarilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020».”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE