Raportul „Jaful padurilor din Romania” starneste critici. Romsilva raspunde

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia Americana pentru Investigatii de Mediu (EIA) a publicat un raport in urma cu cateva zile, intitulat „Jaful padurilor din Romania”. Documentul aduce in atentia publicului mai multe cazuri de taieri ilegale de lemne, intreprinse chiar si in anumite Parcuri Nationale. Realizatorii studiului au adunat informatii si arata ca peste 35.000 metri cubi de lemn ar fi fost taiati ilegal in ultimul an si jumatate, noteaza Agerpres. 

Romsilva a reactionat marti dupa prezentarea raportului EIA. Intr-un comunicat remis AGERPRES, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva face o serie de precizari cu privire la investigatia EIA, ‘Behind the scenes. How log yards hide the destruction of Europe’s ancient forests’, prezentata public marti, intr-o conferinta de presa.

Potrivit Romsilva, lemnul rezultat din lucrari silvice din zonele de conservare durabila a parcurilor nationale sau naturale are o provenienta legala, lucrarile silvice fiind in concordanta cu legislatia privind ariile naturale protejate, planurile de management si amenajamentele silvice, toate elaborate de specialisti in arii protejate si silvicultura, aprobate de autoritati.

“Solicitarea organizatiei respective de a stopa lucrarile silvice in zonele de conservare durabila a parcurilor nationale nu are nicio baza legala si nu se bazeaza pe niciun studiu. Toate parcurile nationale si naturale au o zonare interna, zone de protectie stricta si integrala, unde interventia umana este interzisa, si zone de conservare durabila, ‘tampon’, unde legislatia prevede foarte clar anumite lucrari silvice. Spre exemplu, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 12 parcuri nationale cu o suprafata cumulata de 307.406 hectare, din care 115.319 hectare se afla in zone de protectie stricta sau integrala, restul aflandu-se in zone de conservare durabila, unde lucrarile silvice sunt efectuate cu respectarea legislatiei si a tuturor normelor silvice, in conformitate cu planurile de management ale parcurilor”, explica Romsilva.

Asadar, lemnul rezultat din lucrari silvice din zonele de conservare durabila ale Parcului National Calimani si Parcului National Muntii Rodnei nu provine din taieri ilegale, ci din lucrari silvice legale si autorizate, se subliniaza in comunicat.

“De asemenea, ‘investigatia’ contine numeroase date neclare privind padurile virgine din Romania, precum ‘Carpatii Romaniei adaposteau odinioara’, fara a se preciza intervalul de timp, sau faptul ca doua treimi din padurile virgine ale Romaniei ar fi disparut in ultimul deceniu, citand ‘experti in silvicultura’ anonimi sau ‘studii in derulare’. Lecturarea atenta a acestei ‘investigatiei’ arata ca autorii nu stapanesc legislatia din Romania si nici cunostinte privind silvicultura si normele silvice. Ne exprimam regretul ca unele organizatii lanseaza in spatiul public informatii care nu corespund realitatii, fara a cunoaste legislatia si normele silvice din Romania”, mai spune Romsilva.

Totodata, reprezentantii organizatiei americane de mediu au atras atentia asupra ritmului alert in care se exploateaza padurile in Romania.

“Carpatii Romaniei adaposteau odinioara cea mai mare parte din padurile primare ramase din Europa, prezentand cele mai mari populatii de ursi, lupi si rasi de pe continent. Estimarile recente indica faptul ca doua treimi din aceste paduri au fost pierdute numai in ultimul deceniu. Daca in 2005 erau 300.000 de hectare de paduri virgine, in 2018 mai sunt doar 100.000 de hectare”, a completat David Gehl.

Incepand cu anul 2013, preturile masei lemnoase au inceput sa erodeze competitivitatea industriei lemnului din Romania, situatia agravandu-se in anii 2016-2017. Segmentul de agenti economici mici a fost cel mai afectat, atat in sectorul de exploatare, cat si in cel de prelucrare primara si industria mobilei. Peste 1800 de agenti economici mici din sectorul de exploatare, peste 3000 din cel de prelucrare primara a lemnului si peste 500 din industria mobilei au ajuns cu capitalurile proprii in zona negativa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE